Gul lundmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gul lundmåler
Gul lundmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Perizoma flavofasciata
(Thunberg, 1792)
Norsk(e) navn: gul lundmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Perizoma
Habitat: skog og åpne områder
Utbredelse: Europa

Gul lundmåler (Perizoma flavofasciata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet vestover til Vest-Agder i Norge, dessuten ett funn i indre fjordstrøk i Sogn og Fjordane.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 21 – 26 mm), slank, brungul måler. Den kan kjennes fra de andre Perizoma-artene på fargen, dessuten er den større enn de andre norske artene i denne slekten. Den kan ligne mye på englundmåleren men er større enn denne. Forvingen er brungul med tre tannete, hvite tverrbånd. Det innerste er nær roten og ganske smalt, de to ytterste er bredere og doble (med en gulbrun stripe i midten). det ytterste hvite båndet er avbrutt i midten. Ellers har vingene flere tynne, hvite tverrstriper, mer eller mindre fullstendige, men den brungule fargen dominerer. Bakvingen er hvit. Larven er blekrosa med mørkrosa lengdestriper på hver side av ryggen. Området mellom de to lengdestripene er hvitt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten kan finnes både i skog og i åpnere, helst litt tørre områder. Larvene utvikler seg i frøkapslene til ulike smeller (Silene spp.), særlig rød jonsokblom (Silene dioica). De voksne målerne flyr om kvelden i juni – juli og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i Europa og Nord-Afrika. I Norge er den funnet på Østlandet og Sørlandet, dessuten i Sogn og Fjordane.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]