Guild Wars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Guild wars
Utvikler ArenaNet
Utgiver NCsoft
Plattform PC
Utgivelse 28. april 2005
Sjanger MMORPG
Modus Flerspiller
Aldersgrense 12 år

Guild Wars er en episodisk serie MMORPG-er utviklet av ArenaNet, et datterselskap av det sørkoreanske selskapet NCsoft. Så langt har det blitt utgitt tre episoder (kalt campaigns). Hver av disse introduserer et nytt kontinent i spillets fiktive verden og nye klasser, spillmekanikk og konkurransetyper. En fjerde episode var under produksjon, men ble senere en utvidelsespakke. Et nytt spill, Guild Wars 2, har blitt gitt ut senere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Guild Wars: Prophecies

I Guild Wars Prophecies er hovedoppdraget å redde spillerens hjemland (Ascalon) fra «Charr» (En type store, løveliknende vesener) som invaderer. Men etterhvert blir Ascalon beseiret av beistene og en del av befolkningen flykter under kommando av prinsen i landet, prins Rurik, over "The Shiverpeak Mountains" (et fjell-landskap befolket av dverger, både vennligsinnede og fiendtlige) for å komme til det frodige landet "Kryta". Kryta blir styrt av en organisasjon som kaller seg " the White Mantle". Men i Kryta finnes det også en gruppe mennesker som ikke vil ha noe av "The White Mantles" totalitære styre. Disse kaller seg "The Shining Blade", og de forteller heltene om at "The White Mantle" i smug ofrer borgere til gudene sine for å få kraft og beskyttelse i form av "Mursaat", magiske vesener som er meget sterke og fryktsomme i kamp.

Men da er det, når nesten alt håp er ute, at heltene møter den kloke og kraftige magikeren "Vizier Kilbrohn", som forteller dem om at det er en måte man kan øke sin egen styrke så mye at man hamle opp med Murzatene. Heltene setter kursen mot "The Crystal Desert" hvor de blir satt på tre forskjellige prøver før de får snakke med en synsk og vis drage. Disse prøvene kalles "The Trials of Ascention".

Dragen sender heltene opp i "The Southern Shiverpeaks" (de sørlige delene av fjellkjeden nevnt over) for å finne den siste ingrediensen til å stå imot Mursaatenes sterke magi. Dette finner de i form av "Armor Infusion" (rustningen din innvies med et stoff som gjør det mulig for deg å overleve Mursaatenes angrep). Så er det på tide å renske "The Southern Shiverpeaks" for Mursaat! Når du endelig har klart å bekjempe samtlige mursaater i "Thunderhead Keep" (de vennligsinnede dvergenes hovedstad) er det på tide å reise til "The Ring of Fire Island-Chain", som er en gruppe vulkanske øyer. Her skal du fjerne de siste restene av "Murzaat" og stenge en portalen til underverden før verden blir invadert av "Titaner" og hele menneskeheten blir utryddet.

Guild Wars: Factions

En mystisk pest, som gjør at folk og dyr blir gale og voldelige, sprer seg utover "Cantha" (et land som minner om asiatiske land), og det blir din jobb, sammen med "Master Togo" (læremester i "Shing Jea Monastery") og en av hans beste elever "Broder Mhenlo" (som vi kjenner som en henchman/NPC fra Prophecies), å finne årsaken til denne mystiske nye pesten.

Så kommer det en melding om at den samme pesten herjer rundt på fastlandet. så vi reiser til hovedstaden i Cantha, "Kaineng Center", hvor vi tar opp sporene etter pesten, og finner ut at de som blir smittet ikke bare blir voldelige, men de får merkelige utvekster rundt på kroppen. Og etterhvert som vi kommer nærmere løsningen på gåten ser vi flere og flere spor etter "Shiro Tagatchi" (en av den forrige keiserens livvakter som ble maktsyk og drepte ham og resten av vaktene hans, men tre av dem klarte å ta livet av ham før de døde. Det var "Kruzick" og "Luxon" (to motstående faksjoner) heletene, Saint Victor og "Archemorus") og vi klarer å forsinke hans planer en gang. Men Master Togo mener at han ikke er borte enda og foreslår at vi deler oss for å samle "The Kurziks" og "The Luxons" for å slå tilbake pesten og dens sender. Dette er lettere sagt enn gjort fordi at Luxons og Kurziks har vært fiender i flere generasjoner, og mens spilleren prøver å få dem til å samarbeide, står Shiro opp fra de døde, før han invaderer Keiserens palass og forsegler alle inn- og utganger med en hel hær av "Shiro-keen" (Shiros egne, og ekstremt sterke, demoner). Da bestemmer "The Luxons" og "The Kurziks" for at det er best å samarbeide for å knekke denne trusselen som kan kan ødelegge hele landet, og spilleren skynder seg tilbake til hovedstaden for å drepe Shiro og sende ham tilbake til underverdenen.

Guild Wars: Nightfall

Guild Wars: Eye of The North

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

Som navnet tilsier, går mye av spillet ut på lagarbeid innenfor ulike laug. Til lauget kan man få sin egen kappe, og en egen laughall («guild hall»). En laughall er et fort eller sted hvor to laug kan måle sine krefter. En annen fordel med å være med i et laug er at man kan få gratis hjelp med oppdrag.

Man kan spille på to måter: PvP og PvE. PvE står for Player Versus Environment (spiller mot omgivelsene), og da følger man en historie, bekjemper skapninger kontrollert av spillet (såkalte NPC-er – Non-Player Characters), og utforsker Guild Wars-verdenen, Tyria. PvP står for Player Versus Player (spiller mot spiller), og da spiller man i lag på 4 og 4 spillere mot hverandre. Det finnes forskjellig PVP arenaer, RA (Random Arenas), TA(Team Arenas), GVG Da spiller man i sin guild/klan mot en annen guild. Man kan lage en Char som er hovedsakelig for PVE og en PVP char. PVP karakterer starter i level 20 og kan bare spille PVP. Belløningene man får i PVP er Faction (med Baltazar, som er krigsguden), som man kan bruke til å låse opp nye angrep, spells etc.

Guilds (laug) kan i tillegg være i allianse med Luxon eller Kurzick, og få faction med den sida de holder med. Det er mange forskjellige guder i spillet, som er Lyssa, Grenth, Balthazar, Melandru og Dwayna. Alle klassene har en gud(Necromancer har Grenth).

I tillegg til dette har man HA "heroes audience" dette er den aller vanskeligste form for pvp. Her slåss/spiller man en form for cup. Hvor man blir testet på mange forskjellige måter. I hvert lag er det åtte spillere. Det første "steget" blir som en lett prøve, der du og dine medspillere må vinne mot åtte "npc" eller botter/pc styrte characters. Deretter blir det skikkelig pvp med to lag som kjemper mot hverandre. Vinneren av dette slaget går videre, pluss han/hun vil få utdelt 1 fame/popularitet poeng. Poengene vil man etterhvert få rank av. Neste kamp er tre lag som slåss om å holde et enkelt punkt. Her vil det bli utdelt 2 poeng.Her er det ganske vanskelig å vinne siden bare vinnere fra forrige runde kommer til dette stadiet, og bare ett vinner-team kommer videre. I neste arena kommer man til det såkalte "capture the flag" (få tak i flagget. Her gjelder det å komme over til motstanderens base, og ta en krukke som forsinker deg med 50% (med andre ord du springer 50% senere) og få krukke over til din egen base. Her har du også en rescuration station som kan heale deg om du skulle komme til å bli drept. Den som får krukka til det andre laget flest ganger over til seg selv vil vinne dette steget. Her er det to lag som er mot hverandre.

I alle spillene følger det med nye "Skills", det finnes også mange Core skills som er med i alle.

Professions[rediger | rediger kilde]

Når man lager seg en spillfigur («character») i Guild Wars, velger man mellom 6 klasser (Dette gjelder det første "Guild Wars"-spillet, i de to tilleggspakkene blir det lagt til 2 klasser per pakke).

De forskjellige klassene er:

Warrior: Sterke og seigliva krigere som bruker våpen som sverd, øks og hammer for å beseire fiender.

Ranger: Bruker naturen til sin fordel ved å legge ut feller og kalle fram ånder (spirits). I kamp står de som regel på avstand og skyter på fienden med pil og bue, og sender kjærledyrene sine (pets) inn i kampen.

Elementalist: Kaller på de fire elementene (ild, luft, vann og jord) for å beseire fiendene. Elementalistene sin jobb i kamp er å stå på avstand og gjøre stor skade på kort tid. De har ikke så god rustning, så de er svak i nærkamp.

Monk: Hjelper laget med å holde seg i live. Munken er den mest effektive helbrederen, med formler/bønner som gir seg selv og lagkameratene mer livpoeng ("healing prayers"). Den kan også beskytte før noen tar skade ("protection prayers"). Munken kan også gjøre skade ("smitting prayers") men dette er stort sett bare brukt når munken går alene uten et lag å støtte seg til.

Necromancer: Bruker svart magi til å skade sine motstandere, samt vekker opp zombie-liknende vesener som kan hjelpe til i kamp.

Mesmer: Bruker magi til å forvirre sine fiender, samt gjøre dem svakere. Dette er til stor hjelp for resten av laget.

Asassin (Factions): Snikmorderne bruker kniver og kraftige og raske angrepkombinasjoner for å drepe fiendene, men på den andre siden tåler de ikke så mye som de andre klassene. Man må derfor lære seg å unngå å ta skade for å være en god snikmorder.

Ritualist (Factions): Maner frem ånder fra den andre siden, som hjelper laget i kamp. Etter Munkene, er dette en av de beste klassene for å beskytte laget, men også effektiv når det kommer til å skade motstanderne. Styrken deres ligger i åndene de maner fram.

Paragon (Nightfall): Spydkastere som på en måte blir en blanding mellom Kriger og Speider ettersom at den kan stå på avstand og skade fiendene, samtidig som den har angrep som skader nesten på samme måte som sverd. Også effektiv i å hjelpe lagkamerater med en enkel healing som går gjennom forskjellige kommandoer og rop.

Dervish (Nightfall): Krigere kledd i kutter og væpnet med ljåer. Deres styrke er å skade mange fiender samtidig.

Deretter velger man seg en andre klasse («secondary profession») for å komplementere denne. Her er det til sammen 30 kombinasjoner å velge mellom, og hver kombinasjon har sine styrker og svakheter. For eksempel kan man kombinere Kriger/Munk, som er i stand til å sloss og samtidig helbrede seg selv. Med hvert nye Guild Wars spill kommer også to nye klasser. Med «Guild Wars: Factions» kom klassene Snikmorder og Ritualist. Med «Guild Wars: Nightfall» kom Dervish og Paragon. Utvidelsespakken, "Eye of the North", der i mot, introdusere ingen nye klasser.

Guild Wars 2[rediger | rediger kilde]

Guild Wars 2 ble utgitt den 28. august 2012. Spillet handler om hvordan spillerne skal vinne over en drage som heter Zhaitan. Handlingen foregår i Tyria (Landområdet i det første spillet) 250 år fram i tid i forhold til den originale serien. Spillet vill få sin første Utvidelsespakke i løpet av 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]