Guild Wars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Guild Wars
UtviklerArenaNet
UtgiverNCsoft
PlattformPC
Utgivelse28. april 2005
SjangerMMORPG
ModusFlerspiller
Aldersgrense12 år
Nettstedwww.guildwars.com

Guild Wars er et massivt flerspiller internettbasert rollespill (engelsk: «Massively Multiplayer Online Role-Playing Game (MMORPG)»). Guild Wars er utviklet av ArenaNet, et datterselskap av det sørkoreanske selskapet NCsoft. Spillet ble utgitt i tre episoder (kalt campaigns). Hver av dem introduserte et nytt kontinent i spillets fiktive verden sammen med nye klasser, utvidet spillmekanikk og flere konkurransetyper. En fjerde episode var under produksjon, men ble senere gjort om til en utvidelsespakke, som ble etterfulgt av noen mindre utvidelser. Det har siden kommet et nytt spill i serien: Guild Wars 2.

Historie[rediger | rediger kilde]

Guild Wars: Prophecies

I Guild Wars: Prophecies er hovedoppdraget å redde spillerens hjemland, Ascalon, fra en invasjon av Charr, en type store, løveliknende vesener. Etter hvert blir Ascalon beseiret av beistene, og en del av befolkningen flykter under kommando av prins Rurik. Reisen går over The Shiverpeak Mountains, et fjellandskap befolket av både vennligsinnede og fiendtlige dverger, til det frodige landet Kryta, som styres av organisasjonen The White Mantle. Men i Kryta finnes det også en gruppe som motarbeider The White Mantles totalitære styre. Den kaller seg The Shining Blade og forteller spillerne at The White Mantle i smug ofrer borgere til gudene sine for å få kraft og beskyttelse i form av Mursaat, magiske vesener som er meget sterke og fryktsomme i kamp.

I det nesten alt håp er ute møter spillerne den kloke og kraftige magikeren Vizier Kilbrohn, som forteller dem hvordan de kan øke sin styrke for å hamle opp med Mursaatene. Heltene setter kursen mot The Crystal Desert hvor de blir satt på tre prøver før de får snakke med en synsk og vis drage. Disse prøvene kalles The Trials of Ascencion.

Dragen sender heltene opp i The Southern Shiverpeaks - de sørlige delene av fjellkjeden nevnt over - for å finne den siste ingrediensen som må til for å motstå Mursaatenes sterke magi. Dette finner de i form av Armor Infusion, et stoff som lar rustninger motstå Mursaatenes angrep. Nå kan The Southern Shiverpeaks og deretter Thunderhead Keep renskes for Mursaater. Da er det på tide å reise til The Ring of Fire Island-Chain, som er en gruppe vulkanske øyer, for å fjerne de siste restene av Mursaat og stenge en portal til underverden før verden blir invadert av Titaner som vil utrydde menneskeheten.

Guild Wars: Factions

En mystisk pest som gjør at folk og dyr blir gale og voldelige sprer seg utover Cantha - et landskap inspirert av Øst-Asia. Sammen med Master Togo, som er læremester i Shing Jea Monastery, og en av hans beste elever, Broder Mhenlo, som er en spillkarakter fra Prophecies, skal spilleren finne årsaken til den mystiske pesten. Det kommer melding om at den samme pesten også herjer på fastlandet. Spilleren må reise til hovedstaden i Cantha, Kaineng Center, for å følge sporene. De som blir smittet blir ikke bare voldelige, men får også merkelige utvekster rundt på kroppen. Etter hvert dukker flere og flere spor opp etter Shiro Tagatchi - en av den forrige keiserens livvakter. Shiro ble maktsyk og drepte keiseren og vaktene hans, men noen av dem klarte å ta livet av ham før de selv døde. De tilhørte ulike faksjoner: Kruzick og Luxon. Master Togo mener imidlertid at Shiro ikke er borte for godt og foreslår å samle Kurziks og Luxons for å slå tilbake pesten og dens skaper en gang for alle. Dette er lettere sagt enn gjort fordi faksjonene har vært fiender i flere generasjoner. Mens spilleren prøver å få dem til å samarbeide, står Shiro opp fra de døde, for igjen å invadere keiserens palass og forsegle alle inn- og utganger med en hel hær av Shiro-keen: Shiros egne og ekstremt sterke, demoner. Da valger Luxons og Kurziks å samarbeide for å knekke trusselen som kan kan ødelegge hele landet. Spilleren må skynde seg tilbake til hovedstaden for å drepe Shiro og sende ham tilbake til underverdenen.

Guild Wars: Nightfall

Guild Wars: Nightfall er den tredje episoden av Guild Wars.

Guild Wars: Eye of The North

Guild Wars: Eye of The North var under utvikling som en fjerde episode, men ble senere gjort om til en utvidelsespakke, som ble etterfulgt av noen mindre utvidelser for å avslutte ulike handlingstråder.

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

Som navnet tilsier, går mye av spillet ut på lagarbeid innenfor ulike laug («guilds»). Til lauget kan man få sin egen kappe, og en egen laughall («guild hall»). En laughall er et fort eller sted hvor to laug kan måle sine krefter. En annen fordel med å være med i et laug er at man kan få gratis hjelp til oppdrag av medspillerne i lauget. Laug (engelsk: guilds) kan være i allianse med Luxon eller Kurzick og få faksjonsfordeler med den sida de tilhører. Det er mange andre guder i spillet, som Lyssa, Grenth, Balthazar, Melandru og Dwayna. Hver klasse (se under) har sin gud, f eks følger klassen Necromancer guden Grenth.

Man kan spille på to måter: PvP og PvE.

  • PvE står for «Player Versus Environment» (norsk: spiller mot omgivelser). I PvE følger man en historie, bekjemper skapninger kontrollert av spillet (spillskapninger, engelsk: «Non-Player Characters», NPC-er), mens man utforsker Guild Wars-verdenen, Tyria.
  • PvP står for «Player Versus Player» (norsk: spiller mot spiller). I PvP spiller man mothverandre i firemannslag. Det finnes flere PvP-arenaer, både RA («Random Arenas») og TA («Team Arenas»). Belønningene man får i PvP er faksjonspoeng med krigsguden Baltazar, som man kan bruke til å låse opp nye angrep, magiske formularer («spells») etc.
  • GvG står for «Guild versus Guild» (norsk: laug mot laug), der spillerne kjemper for sitt laug mot andre laug.

I tillegg til dette har man «heroes audience» (HA), som er den vanskeligste formen for PvP. Helteaudiensen er en serie av kamper for åttemannslag. Det første steget er en enkel PvE-prøvekamp mot åtte spillskapninger (Non-Player Characters, NPC-er). Deretter blir det PvP-kamp mot et annet spillerlag. Vinnerlaget går videre og får ett popularitetspoeng som etter hvert gir spilleren rang. Neste PvP-kamp er mellom tre lag som slåss om å holde et enkelt punkt. Her vil det bli utdelt 2 poeng. Det er vanskelig å vinne siden bare vinnerne fra forrige runde kommer til dette stadiet, og bare ett vinnerlag kommer videre. I den siste kampen spiller to lag en få-tak-i-flagget («capture the flag») PvP-kamp. Her gjelder det å komme over til motstanderens base og hente med seg en krukke til sin egen base. Krukken forsinker imidlertid spilleren som bærer den med 50%.

I alle spillene følger det med nye ferdigheter (engelsk: «skills»); det finnes også mange kjerneferdigheter («core skills») som har vært med fra starten.

Klasser[rediger | rediger kilde]

Når spilleren lager en ny spillfigur (engelsk: «character») i Guild Wars kan hun velge mellom flere klasser. Den første episoden hadde 6 klasser; de to neste la til 2 hver. De seks opprinnelige klassene var:

Kriger (engelsk: «Warrior»): Sterke og seigliva krigere som bruker våpen som sverd, øks og hammer for å beseire fiender.

Vandrer (engelsk: «Ranger»): Bruker naturen til sin fordel ved å legge ut feller og mane fram ånder (spirits). I kamp står de som regel på avstand og skyter på fienden med pil og bue, og sender kjæledyrene sine (pets) inn i kampen.

Elementalist: Kaller på de fire elementene (ild, luft, vann og jord) for å beseire fiendene. Elementalistene sin jobb i kamp er å stå på avstand og gjøre stor skade på kort tid. De har ikke noen kraftig rustning, så de er svake i nærkamp.

Monk: Hjelper laget med å holde seg i live. Munken er den mest effektive helbrederen, med formler/bønner som gir seg selv og lagkameratene flere livspoeng («healing prayers»). En munk kan også forhånsbeskytte mot skade («protection prayers») og selv gjøre skade («smiting prayers») men dette er stort sett bare brukt når munken går alene uten et lag å støtte seg til.

Nekromanser (engelsk: «Necromancer»): Bruker svart magi til å skade motstandere og kan vekke opp zombie-liknende vesener som hjelper til i kampen.

Mesmer: Bruker magi til å forvirre sine fiender, samt gjøre dem svakere. Dette er til stor hjelp for resten av laget.

Med episoden Guild Wars: Factions kom klassene snikmorder og ritualist:

Snikmorder («Asassin», lagt til i Factions): Snikmorderne bruker kniver og kraftige og raske angrepkombinasjoner til å drepe fiendene, men de tåler ikke så mye skade som de andre klassene. Spilleren må derfor lære seg å unngå skade for å bli en god snikmorder.

Ritualist (lagt til i Factions): Maner frem ånder som hjelper laget i kamp. Etter munkene er dette en av de beste klassene når det gjelder å beskytte laget, men ritualistene er også effektive når det gjelder å skade motstanderne. Styrken deres ligger i åndene de maner fram.

Med episoden Guild Wars: Nightfall kom paragon og dervisj.

Paragon (lagt til i 'Nightfall): Paragoner er spydkastere som blander egenskapene til krigere og speidere, siden de kan skade fiendene på avstand, samtidig som dee har angrep som skader nesten på samme måte som sverd. De kan også hjelpe lagkamerater med en enkel leging («healing»).

Dervisj (engelsk: «Dervish», lagt til i Nightfall): Dervisjer er kledd i kutter og væpnet med ljåer. Deres styrke er å skade mange fiender samtidig.

Etter å ha valgt en hovedklasse til den nye spillfiguren, kan man legge til en sekundærklasse («secondary profession») for å fylle ut og/eller forsterke egenskapene fra hovedklassen. Her er det til sammen 30 kombinasjoner å velge mellom, og hver kombinasjon har sine styrker og svakheter. For eksempel kan en kriger/munk gå i nærkamp og samtidig helbrede seg selv.

Utvidelsespakken Eye of the North introdusere ingen nye klasser.

Man kan lage en spillfigur som er hovedsakelig for PvE eller for PvE. PvP karakterer starter på nivå 20 og kan bare spille PvP.

Guild Wars 2[rediger | rediger kilde]

Guild Wars 2 ble utgitt den 28. august 2012. Spillet handler om hvordan spillerne skal vinne over en drage som heter Zhaitan. Handlingen foregår i Tyria, det samme landområdet som i det første spillet, men 250 år senere. I 2015 fikk spillet sin første utvidelsespakke: Guild Wars 2: Heart of Thorns.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]