Gudetre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gudetre
Gudetre i Tyskland
Gudetre i Tyskland
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ailanthus altissima
(Mill.) Swingle
Norsk(e) navn: gudetre
Hører til: Ailanthus,
bittervedfamilien,
Sapindales
Habitat: varierer mye
Utbredelse: opprinnelig Kina

Gudetre (Ailanthus altissima) er et løvfellende tre i bittervedfamilien. Det er en av de få artene i denne familien som finnes utenom tropene.

Det blir opptil 20 m høyt. Stammen er rett og sylindrisk med kraftige, opprette greiner som danner en høy, kuppelformet krone. Rotskudd er vanlige. Barken er glatt og grå og har hos eldre trær ofte et mønster av krumme striper. Bladene er spredte, finnete og 30–60 cm lange. Det er 13–27 småblad; de er helrandete, men har 1–3 tenner på hver side av basis. Bladene har en ubehagelig lukt når de knuses.

Treet er som regel særbu, og hannblomstene sitter i store, tette, grønnlige klaser. Fruktene sitter i klaser på opptil 30 cm. De deler seg i enkeltfrukter med vinge som er 4 cm lange og 1 cm brede.

Gudetre vokser naturlig kun i nordlige og sentrale Kina, men er vanlig plantet i parker og langs gater i alle tempererte og subtropiske strøk. I Norge finnes det enkelte steder langs kysten i sør. Gudetre blir lett naturalisert og kan utkonkurrere den opprinnelige vegetasjonen. Arten sprer seg hurtig både med frø og vegetativt, og treet skiller ut et allelopatisk stoff som forgifter andre planter. Det betraktes derfor som en skadelig invaderende art i Europa, Nord-Amerika og andre steder.

Åmene til gudetrepåfuglspinner (Samia cynthia) lever på gudetre, og sommerfuglen er blitt introdusert sammen med treslaget rundt om i verden.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]