Alhóndiga de Granaditas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alhóndiga de Granaditas
Beliggenhet
LandMexico
StedGuanajuato
FormålAlhóndiga, pakkhus, Museo Regional de Guanajuato Alhóndiga de Granaditas
StilretningNyklassisistisk arkitektur
Etablert1958
Bygningsdata
Gulvareal 5 100 kvadratmeter
Kart
Kart
Alhóndiga de Granaditas
21°01′08″N 101°15′29″V

Alhóndiga de Granaditas er en gammel bygning i Guanajuato by i Mexico, tidligere brukt som kornlager.

Denne historiske bygningen ble opprettet for å erstatte et gammelt kornmagasin i nærheten av byens elv. Byggingen fant sted fra 1798 til 1809, etter ordre fra Juan Antonio de Riaño y Bárcena, en spanjol som var kvartermester i byen under visekongedømmet i den spanske kolonien Ny-Spania.

Bygningen er 23 meter høy og dekker et areal på hele 4828 kvadratmeter. Den er bygget på siden av en ås, og to av sidene er omgitt av høyder. Dette er en konsekvens av den det spesielle landskapet i byen. Bygningen ble også brukt til kjøp og salg av hvete, mais og andre korntyper. Før den meksikanske uavhengigheten fra Spania ble den brukt som lager, militær kaserne og fengsel. Den er nå museum.

Den meksikanske uavhengighetskrigen[rediger | rediger kilde]

Under den meksikanske uavhengighetskrigen på begynnelsen av 1800-tallet ble bygningen beleiret, plyndret og delvis brent ned av geriljatroppene til den kjente opprørslederen Miguel Hidalgo.

De fire viktigste hovedaktørene bak uavhengighetskrigen, Miguel Hidalgo, Ignacio Allende, Juan Aldama og José Mariano Jiménez, ble tatt til fange og halshogd av den spanske kolonimakten. Hodene til de fire opprørerne ble hengt opp fra hjørnene av Alhóndiga, som på denne tiden ble brukt som fengsel for meksikanske geriljasoldater. Meningen med å henge opp hodene var til skrekk og advarsel til andre meksikanske uavhengighetsbevegelser.

Hodene ble hengende på bygningen i hele 10 år, frem til Mexico fikk sin uavhengighet i september 1821. De ble deretter tatt ned og sendt til Mexico by, hvor de ble begravd i mausoleet under Ángel de la Independencia.