Morelia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 19°42′6,2964″N 101°11′22,470″V Morelia er hovedstaden i delstaten Michoacán i Mexico, nordvest for hovedstaden Mexico by. Innbyggertallet var 608 049 i 2005 (Segundo Conteo de Población y Vivienda). Metro, 735 624. Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo, grunnlagt i 1551, er et av Amerikas eldste universiteter (for eksempel eldre enn USAs eldste barneskole). Byen ligger i over 1 921 meters høyde, og nyter et behagelig klima.

Katedralen

Historie[rediger | rediger kilde]

Morelia ble grunnlagt i 1541 av conquistadoren Antonio de Mendoza under navnet Valladolid, hans fødeby i Spania. Som sentrum i det rike og vakre Michoacán ble byen et viktig sentrum i Ny-Spania, det spanske riket i Mexico, med byggingen av utallige kirker, klostre, en stor katedral og en viktig akvedukt. I 1783 ble den meksikanske frihetshelten Jose Maria Morelos y Pavón født i Valladolid. Etter Mexicos selvstendighet ble derfor byen oppkalt etter ham, og fikk navnet Morelia.

Avenida Madero.

Bylandskap i Morelia[rediger | rediger kilde]

Morelia er en av de vakreste av Mexicos mange kolonibyer, og 150 kvartaler av sentrum, som tilsvarer byens totale utbredelse i kolonitiden, er oppført på UNESCOs liste over verdensarven. Nesten alle husene og kirkene er oppført i en spesiell rød sandstein. Katedralen i Morelia er oppført i meksikansk barokkstil, og har et rikt interiør, og det finnes også en rekke andre kirker. Mest spesiell er muligens Santuario de Guadalupe, med et fargestrålende interiør i folkelig rokokkostil. Akvedukten fra kolonitiden preger mye av byen. En storslagen akvedukt ble også bygd i kolonitida for å sikre vannforsyningen til byen.


Byens sentrum er zócalo, stortorget, omgitt av katedralen og av de mange palassene fra kolonitiden, samt søylerekker med elegante kafeer. Den krysses av hovedgata Avenida Madero.