Mérida (Yucatán)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mérida

Våpen

LandMexicos flagg Mexico
Grunnlagt6. januar 1542 (Julian)
Postnummer97000–97299
Retningsnummer999
Areal883,41 km²[1]
Befolkning892 363[2] (2015)
Bef.tetthet1 010,13 innb./km²
Høyde o.h.14 meter
Nettsidewww.merida.gob.mx/
Kart
Mérida
20°58′N 89°37′V

Mérida er hovedstad i delstaten YucatánYucatánhalvøyen i Mexico. Byen befinner seg mindre enn 50 kilometer fra Mexicogolfen. Befolkningen ligger på ca. 800 000 i 2006. Innbyggerne kalles «meridanos». Et tilnavn er la Ciudad Blanca, «Den hvite byen», på grunn av den hvite befolkningen som tidligere regjerte Mérida.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Mérida er også en by i Spania. De spanske grunnleggerne syntes mayaruinene i byen minnet om de romerske ruinene i Mérida, og dermed kom navnet. I prekolumbiansk tid hadde byen blitt kalt T'ho, og dette navnet brukes ennå av mayaene, og også spansktalende byfolk bruker dette navnet uformelt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Katedralen

Mérida ble grunnlagt i 1542 av conquistadoren Francisco de Montejo på ruinene av mayabyen T'ho. Steinene fra mayabyggene ble brukt for å bygge den nye byen. I kolonitida var Mérida et viktig sentrum i den spanske kolonien Ny-Spania, og hadde stort selvstyre i forhold til guvernøren i Mexico by. I 1847 ble byen beleiret av mayakrigere som gjorde opprør mot den hvite, spansktalende overklassen. Imidlertid trakk de seg tilbake for å så maisen sin, og dette ga de spansktalende tid til å omgruppere seg.

Verdt å se i Mérida[rediger | rediger kilde]

Mérida er en av Mexicos mange kolonibyer. Deler av de gamle befestningene som skulle beskytte byen mot pirater og opprør fra mayabefolkningen finnes ennå. Blant de mange kirkene er katedralen, som ble fullført i 1598, den mest fremstående. Dette verket i renessansestil er et av Mexicos tidligste eksempler på denne stilarten.

Kultur[rediger | rediger kilde]

På Paseo de Montejo, byens hovedgate.

Byen har et stort antall kunstgallerier og museer, og hovedgata Paseo de Montejo er et permantent utstillingssted for skulpturer laget av lokale kunstnere og fra hele verden. Mérida var Amerikas kulturhovedstad i 2000.

Mérida og resten av Yucatán-halvøya er i mange henseende ulik resten av Mexico, noe som gjenspeiles på mange måter. En god andel av befolkningen nedstammer fra maya-kulturen som dominerte halvøya tidligere. Tidligere kunne man se mange mennesker i tradisjonelle drakter i bybildet, men dette er mer sjelden i våre dager. Festene og de religiøse opptogene, særlig i forbindelse med allehelgensdag har mange innslag fra tradisjonell mayakultur.

Språk[rediger | rediger kilde]

Den spansken som snakkes i Mérida og på Yucatán blir raskt identifisert av spansktalende, og har en sterk innflytelse fra maya-språket. Selv om maya i dag stort sett snakkes utenfor Mérida, bruker også spansktalende i Mérida en lang rekke ord og uttrykk fra maya i dagligtalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]