Qʻorianka Kilcher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Qʻorianka Kilcher
Født11. feb. 1990[1][2]Rediger på Wikidata (34 år)
Schweigmatt
BeskjeftigelseSkuespiller, sanger, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, stuntperson Rediger på Wikidata
SøskenXihuaru Kilcher
NasjonalitetUSA
Aktive år2000
IMDbIMDb

Qʻorianka Waira Qoiana Kilcher (født 11. februar 1990 i Schweigmatt i Baden-Württemberg i Tyskland) er en amerikansk skuespiller og sanger. Hun debuterte som skuespiller i filmen How The Grich Stole Christmas i 2002. Selv om hun hadde lite erfaring som skuespiller på dette tidspunktet, fikk hun også hovedrollen som Pocahontas i den Oscar-nominerte filmen The New World i 2005.

I filmen The New World skulle det opprinnelig være flere kjærlighetsscener mellom Colin Farrell og den da 14 år gamle Kilcher. Men disse scenene forårsaket en del kontrovers, noe som resulterte i at filmstudioet valgte å slette flere av kjærlighets-scenene med Farrell for å unngå beskyldninger om at de hadde drevet med barnepornografi.

Kilcher har flere prosjekter planlagt, blant annet mye veldedighetsarbeid og planer om å utgi en CD med sanger som var inspirert av filmen The New World. Sommeren 2006 begynte Kilcher å filme den uavhengige filmen The Power of Few som ble produsert av hennes eget produksjonsselskap, Q-Entertainment.

Kilcher har ofte aksjonert på vegne av Amnesty International, spesielt for Konvensjonen om avskaffelse av alle former for diskriminering mot kvinner. Som tenåringskjendis var hun også offentlig talsperson for organisasjonen Thursday's Child, som er en veldedighetsorganisasjon for barn som sliter med for eksempel anoreksi, bulimi, selvmordstanker, er flyktninger, uønsket ungdomsgraviditet og barn som er blitt utsatt for vold i hjemmet og/eller blitt utsatt for seksuelle overgrep.

I tillegg til sin offentlige aktivisme er Kilcher en stille talsmann for farene ved global oppvarming og for å redde miljøet. Den 11. juni 2009 besøkte hun Lima i Peru for å vise sin støtte til urbefolkningenes rettigheter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ filmportal.de, oppført som Q’orianka Kilcher, Filmportal-ID c467a53ad6d24ffabb95a274adbcb602, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6088vzh, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]