If Skadeforsikring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
If Skadeforsikring
If logo 200x200.jpg
Bergshamraleden if 2010.jpg
Hovedkontoret som strekker seg over Bergshamraleden
Org.formAktiebolag
BransjeForsikringsbransje
Etablert1999
Eier(e) SampoRediger på Wikidata
Morselskap SampoRediger på Wikidata
Datterselskap Viking RedningstjenesteRediger på Wikidata
Hovedkontor StockholmRediger på Wikidata
LandSverige
Produkt(er) ForsikringRediger på Wikidata
Antall ansatte6 830 (2013)
Nettsted Offisielt nettsted

If Skadeforsikring er et skadeforsikringsselskap med en integrert nordisk organisasjon og virksomhet. Eier er det finske finanskonsernet Sampo, som er notert på børsen i Helsingfors. I januar 2016 var Sampos børsverdi rundt 24,6 milliarder euro.

If tilbyr forsikringer for blant annet mennesker, dyr, bolig, bil og båt. De tilbyr også reiseforsikring gjennom Europeiske Reiseforsikring.[1]

If har rundt 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum, og omkring 6 800 ansatte. 1 600 av disse arbeider i Norge. Ifs virksomhet er delt inn i forretningsområdene Privat, Bedrift, Industri samt Baltikum.[2]

If ble etablert i 1999, som en sammenslåing av skadeforsikringsvirksomhetene til Storebrand og Skandia. I dag eies If Skadeförsäkring Holding AB av finske Sampo. Holdingselskapet eier selskapene If Skadeförsäkring AB og If Skadeförsäkringsbolag, som driver de operative virksomhetene. Konsernsjef er Morten Thorsrud.

If Norge[rediger | rediger kilde]

Ifs røtter strekker seg tilbake til 1700-tallet, da Norges Brannkasse ble etablert i 1767.

I Norge hadde selskapet ved årsslutt 2017 en markedsandel på 21,1 prosent[3].

Totalt tilsvarer Ifs markedsandel en femdel av det nordiske markedet, noe som gjør If til Nordens ledende forsikringsselskap.[trenger referanse] Det nordiske forsikringsmarkedet er i høy grad konsolidert. De fire største selskapene deler drøyt halvparten av markedet og er etablert i mer enn ett nordisk land. Norden er det syvende største skadeforsikringsmarkedet i Europa, med en anslått premieverdi på cirka 200 milliarder SEK. Den totale premieverdien for Europa er på nærmere 4 000 SEK.[trenger referanse]

I Norge ligger If Skadeforsikrings hovedkontor på Vækerø i Oslo.

Forretningsområder[rediger | rediger kilde]

Privat: If er et forsikringsselskap for privatpersoner i Norden. Forretningsområde Privat har over tre millioner kunder i Norge, Sverige, Finland og Danmark.[trenger referanse]

Bedrift: Forretningsområde Bedrifts målgruppe er bedrifter med opptil 500 ansatte. Forretningsområdet er nordisk markedsleder[trenger referanse] og har over 300 000 bedriftskunder.

Industri: Forretningsområde Industri er størst i Norden innen industriforsikring,[trenger referanse] og en av de største formidlerne av industriforsikring i Europa.[trenger referanse] Kundene er i første rekke nordiske bedrifter med en omsetning på over 500 millioner SEK og med flere enn 500 ansatte.

Baltikum: Forretningsområde Baltikum omfatter Estland, Latvia og Litauen. Antall kunder er cirka 300 000, både privatpersoner og bedrifter.

Viktige hendelser i Ifs historie[rediger | rediger kilde]

1999 – If blir dannet[rediger | rediger kilde]

Selskapet If ble i sin nåværende form dannet i 1999 gjennom en sammenslåing av skadeforsikringsvirksomhetene til svenske Skandia og norske Storebrand.[trenger referanse] Gjennom denne sammenslåingen ble Europeiske Reiseforsikring en del av If.

2001 – Sampo blir en del av If[rediger | rediger kilde]

I 2001 ble skadeforsikringsvirksomheten til Sampo en del av If, og dermed det største skadeforsikringsselskapet i Norden.[trenger referanse]

2002 – Ekspansjon[rediger | rediger kilde]

I 2002 tok konsernsjef Torbjörn Magnusson over ledelsen, og If ble introdusert i de baltiske markedene.

2004 – If blir heleid av Sampo[rediger | rediger kilde]

I 2004 solgte Skandia og Storebrand alle sine aksjer i If til Sampo. Dermed ble If heleid av Sampo, noe If fortsatt er i dag.

2016 – Topdanmark[rediger | rediger kilde]

Sampo kjøper Ifs aksjer i Topdanmark.

2019 – Ny konsernsjef[rediger | rediger kilde]

I 2019 tok Morten Thorsrud over rollen som konsernsjef for selskapet. Tidligere administrerende direktør, Torbjörn Magnusson, gikk til ny stilling som styreleder hos Ifs eierselskap, finske Sampo plc.

If Sikkerhetssenter[rediger | rediger kilde]

If Sikkerhetssenter er et øvelsessenter hvor det er mulig å trene på brannsituasjoner utendørs og innendørs. Senteret har blant annet et eget brannteater for demonstrasjon av ulike typer brannforløp og slokking, øvelsesbygning for røykdykking, en 100 meter lang øvelsestunnel for tunnelbrann og landingsplass for helikopter.

If Sikkerhetssenter holder til på Ringvoll i Indre Østfold kommune, rundt fem mil sør for Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om Europeiske | Europeiske Reiseforsikring». www.europeiske.no. Besøkt 8. mars 2019. 
  2. ^ «Om oss». www.if.no (norsk). Besøkt 8. mars 2019. 
  3. ^ «Markedsandeler». Finans Norge (norsk). Arkivert fra originalen 12. april 2020. Besøkt 8. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]