Tunevannet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tunevannet
Tunevannet.jpg
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneSarpsborg
VassdragGlomma
Areal 2,37 km²[1]
Høyde 40 moh.[1]
Dybdeca. 12 m (maks)
Posisjon
UTM-koord.32V 619469 6576700

Tunevannet
59°18′44″N 11°05′55″Ø

Tunevannet er en innsjø som ligger på Tunøya i Sarpsborg kommune i Viken. Det har et areal på 2,37 km² og ligger 40 meter over havet. Vannet har utløp via Stenbekken, som renner mot vest til Pinåsevja i Vestvannet.

Økologi[rediger | rediger kilde]

Vannet i innsjøen er relativt næringsrikt. Tiltak for å stoppe den økende eutrofieringen har blitt satt i gang de senere årene; utfisking av stor rovfisk (først og fremst gjedde) og brasme er et av dem. Tendensen synes i 2005-6 å være snudd; sterkt bedret siktdybde og avtakende forekomst av blågrønnalger bekrefter dette.

Fisk i Tunevannet[rediger | rediger kilde]

Friluftsliv ved Tunevannet[rediger | rediger kilde]

Tunevannet er et populært badested om sommeren; sandstrender finnes flere steder. Badeanlegg tilrettelagt for funksjonshemmede er lokalisert ved Prestegårdstangen, vis-à-vis fylkesvei 118 og Tune kirke. Flytebrygge med stupetårn finnes også. Både Sarpsborg Roklubb, og Sarpsborg og omegn jeger- og fiskerforening (SOJFF) har sine anlegg ved innsjøen. Lekeapparater for barn, grillanlegg og fotballbane finnes i Landeparken på nordsiden av parkeringsplassen ved Prestegårdstangen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 4. april 2015