Hopp til innhold

Tunøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tunøya
Geografi
PlasseringØstfold, i Sarpsborg kommune
Areal 82 km²
Høyeste punktBuråsen (176 moh.)
Administrasjon
LandNorges flagg Norge
Demografi
BefolkningCa 35 500 (2021)
BefolkningstetthetCa 433 innb./kvadratkilometer
Posisjon
Kart
Tunøya
59°17′17″N 11°03′56″Ø

Tunøya er ei øy i Sarpsborg med 35 500 innbyggere (2021). Øya er 82 kvadratkilometer stor og ligger i Glommas nedre løp. Øya er Norges største fluviale øy (øy i et vassdrag) og Norges nest folkerikeste øy uansett type. Borg havns anlegg på Alvim ligger på øya, det samme gjør Sarpsborg sentrum. Ellers er det mye kupert skogsterreng med Buråsen (176 meter over havet) som høyeste punkt. I sør er det småbåthavner og betydelige jordbruksarealer, og åsryggen Raet går på tvers over øya og demmer opp innsjøen Tunevannet og Vestvannet, en del av Glommavassdraget. Tunøya kan sammenliknes med Hisingen, Sveriges mest folkerike øy. Begge ligger så langt vekk fra havet at man knapt oppfatter at man er på ei øy. Tunøya forbindes med fastlandet via fire veibroer ved Solli (E6), Sandesund, Sarpsfossen og Trøsken. I tillegg er det gangbro ved Sølvstufoss nær Trøsken og jernbanebroer ved Sarpsfossen og Rolvsøysund, der det også er veibro over til Rolvsøy og industribro til Nesøya.

Øst på Tunøya ligger bygdeborgene Herresalen og Jomfrusalen, et godt eksempel på det fenomenet som kalles «tvillingborger».

  • Tunøyas vestbredd er rundt 8 km lang og kjennetegnes av bratte stup ned fra Eidet og Opstad mot Visterflo. Midtveis ligger utløpet av en tømmertunnel til nordbredden i Vestvannet.
  • På sydspissen av Tunøya er det en rekke småbåtplasser. Med 15 knops fart er det herfra under timen til Sverige og halvannen time til Bolærne i Vestfold. De 7 km som utgjør sydsiden av Tunøya er tungt industrialisert hele veien fra Greåker til Sarpsfossen. Midtveis krysser E6, og det strømrike området under broa er populært for surfing, kajakkpadling og laksefiske.
  • Tunøyas østbredd er over 2 mil lang fra Sarpsfossen til tuppen av Jelsnes. I syd stikker boligbydelen Opsund ut i Glomma som et nes, der Glengshølen utgjør en bukt med Opsund i øst og boligbydelen Kurland i vest. Videre nordover er det jordbruk helt ned til vannkanten.
  • Tunøyas nordside er dramatisk og langstrakt: 4 mil fra Jelsnes i nord til Solli og E6 i syd der Soli Brug ligger. Lengst opp likner Glomma en vestlandsfjord, da både Tunøya i øst og Trøsken i vest faller bratt ned i vannet. Deretter følger et parti rikt på småøyer og nes, mest kjent som Vestvannet. Før den siste halve milen av vestbredden dannes av Ågårdselva, en lakseelv med mange viltre stryk.