Glass Onion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Glass Onion»
AlbumThe Beatles
Artist, bandThe Beatles
Utgitt22. november 1968
InnspiltAbbey Road Studios
11. september 1968
Sjangerrock
Lengde2.17
PlateselskapApple Records
Låtskriver(e)Lennon/McCartney
Produsent(er)George Martin

«Glass Onion» er en The Beatles-sang fra dobbelt-albumet The Beatles (White Album) som ble utgitt i 1968. Sangen er skrevet av John Lennon, men kreditert på vanlig vis Lennon/McCartney.

«Glass Onion», som ble produsert av George Martin og innspilt den 11. september 1968, er innholdsmessig en dissekering av kjente Beatles-sanger som et svar til alle de fans og tilhengere som lette etter skjulte meninger i tekstene. Essensen, slik Sigmund Freud en gang sa at «av og til er en sigar ikke noe annet enn en sigar», hos Lennon er at av og til representerer ikke ordene noe annet seg selv. «Glass Onion», ‘glassløken’, henspiller på et kjent engelsk slenguttrykk «know one's onions» som på norsk betyr «kunne sine ting». Når Lennon da synger at «The Walrus was Paul» er det en referanse til sangen «I Am the Walrus» hvor The Beatles opptrådte i kostymer, og dessuten er påstanden er bevisst løgn, hvalrossen var i realiteten John Lennon:

I told you about the walrus and me, man
You know that we're as close as can be, man
Well here's another clue for you all
The walrus was Paul

'Here's another clue for you all'[rediger | rediger kilde]

Andre Beatles-sanger som blir nevnt i «Glass Onion» er:

Om Lennon lyktes i å dempe overivrig analyselyst er en annen sak. Faktisk kan sangen ha hatt en stikk motsatt effekt. Han kom selv tilbake til den noen år senere i en annen sang som kommenterte artisten selv; «God» på sitt første solo-album: «I was the walrus but now I'm John.»

Lennon ønsket å oppkalle et av de bandene som de signerte for Apple Records for ‘Glass Onion’, men navnet ble isteden Badfinger. «Glass Onion» har nå også fått betydningen «å analysere en Beatles-sang».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]