Within You Without You

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Within You Without You»
AlbumSgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Artist, bandThe Beatles
Utgitt1. juni 1967
InnspiltAbbey Road Studios
15. og 22. mars 1967
3. april 1967
Sjangerraga, folk rock, psykedelisk rock
Lengde5:05
SpråkEngelsk
PlateselskapParlophone
Komponist(er)George Harrison
Låtskriver(e)George Harrison
Produsent(er)George Martin

«Within You Without You» er en sang skrevet av George Harrison og innspilt med en gruppe indiske musikere uten hjelp fra de andre medlemmene av The Beatles. Dette var den andre sangen fra Harrison som var utstrakt inspirert fra klassisk indisk musikk etter «Love You To». Den ble utgitt i 1967 på The Beatles legendariske Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band-album. Det var den siste sangen på albumet som ble gjort ferdig.

Harrison skrev sangen som et stykke for 30 minutters framføring. Han trimmet den ned til en miniversjon for albumet. Latteren på slutten av melodien var Harrisons egen ide for å lette stemningen og følge albumets tema. Noen mente at det betydde at de andre medlemmene lo av Harrisons komposisjon, men det er altså ikke tilfelle.

«Within You Without You» var skrevet på et orgel til gammel venn av the Beatles, den tyske musikeren og kunstneren Klaus Voormann, da «mengder av joints ble røykt». Harrison søkte etter indiske musikere til å hjelpe ham å spille inn sangen, skjønt ingen av dem blir kreditert på platen. Av de to som faktisk ble kreditert var produsent George Martin som arrangerte strykerseksjonen og fikk utbetalt 33 pund for jobben og assistent Neil Aspinall som spilte tambura, et slags bulgarsk strengeinstrument.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]