Hopp til innhold

Glansviklere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
glansviklere
Nomenklatur
Cydia
Hübner, 1825
Populærnavn
glansviklere
Hører til
Olethreutinae, viklere,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 216, 57 i Europa og 18 i Norge
Habitat: enger
Utbredelse: kosmopolittisk
Inndelt i

Glansviklere (Cydia spp.) er en artsrik slekt i sommerfuglfamilien viklere (Tortricidae) som hører til undergruppen Olethreutinae. Det er beskrevet over 200 arter på verdensbasis, 18 av dem er funnet i Norge.

Små til middelsstore viklere (de norske artene med vingespenn 9-22 millimeter), vanligvis mer eller mindre brunspraglete. Ellers varierer artene i denne slekten nokså mye i ytre utseende og det er vanskelig å peke på noen fellestrekk for alle artene.

Disse artene er knyttet til en lang rekke ulike vertsplanter, de fleste til busker og trær (inkludert bartrær), men det er også noen som går på urter. De lever gjerne på frukter og frø, eller under barken på skadede trær.

Epleglansvikler (Cydia pomonella) er et brysomt skadedyr ved epledyrking i store deler av verden, dog ikke så mye i Norge der arten er forholdsvis fåtallig. Utenfor Norge er også andre arter i denne slekten regnet som alvorlige skadedyr, på den andre siden har enkelte vært forsøkt brukt i biologisk kontroll av innførte ugress.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Slekten finnes i alle verdensdeler bortsett fra Midtøsten og Sørøst-Asia, men dette skyldes trolig mest at epleglansvikleren er vidt spredt med fruktdyrking.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]

Avgrensingen av denne slekten er for tiden nokså uklar, det er mulig at en del av artene bør overføres til andre slekter i Grapholitini.

Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata