Giovanni Battista Piranesi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Giovanni Battista Piranesi
Giovanni Battista Piranesi - Cestiuspyramiden, Roma
Giovanni Battista Piranesi – Etsning i serien Le Carceri d'Invenzione

Giovanni Battista Piranesi (født 4. oktober 1720 i Mogliano Veneto, Italia, død 9. november 1778 i Roma, Italia) var en italiensk kunstner, gravør og arkitekt.

Piranesi er kjent for sine storslåtte etsninger av Romas ruiner, av fantasibyer og gigantiske fengsler. Han uttrykte sine dype kunnskaper i arkeologi i skildringer av imaginære fengsler, ruiner, hvelv og arkader fylte av sterkt kontrasterende lys og mørke skygger. Hans landskapsmalerier var påvirket av Claude Lorrains skildringer og hjalp i sin tur til å skape et mønster for det italienske, romantiske landskapsmaleriet.

Av hans store produksjon av etsninger og stikk er Carceri d'invenzione (Fengelsesserien), en serie plater utgitt 1750, med rette de mest berømte. Sønnen Francesco (cirka 1758-1810) fullbyrdet og ga ut på nytt mange av hans plater.

Giovanni Battista Piranesi – Fasaden til Santa Maria del Priorato

Få av Piranesis arkitektoniske prosjekt ble virkeliggjort, men på Aventinerhøyden i Roma oppførte han kirken Santa Maria del Priorato (1764-1766) til Malteserordenen. Fasaden, som har en nyklassisistisk preg, er utstyrt med sammenvevde pilastrer og heraldiske emblem og andre ornamenter på en måte som minner om romerske felttegn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]