Gøterne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sverige på 1100-tallet før innlemmelsen av Finland på 1200-tallet.

██ Geatere

██ Svensker

██ Gotlendere (gutar)

Fantasifull illustrasjon fra Olaus Magnus' «De nordiske folkenes historie» (1555) av «de hedenske skogsfolkene og deres naboer»: moskovitt med falsk mynt, svenske bevæpnet med våpen, same med bue og gøte med armbrøst.

Gøterne eller geaterne (norrønt: Gautar [ˈɡɑutɑr], gammelengelsk: Geatas [ˈjæɑtɑs], svensk: götar [ˈjøːtar]) var et germansk folkeslag som bebodde områdene omkring Göta älv og det nåværende Götaland («Geaternes land») i det moderne Sverige. Navnet gøter fins fortsatt i de svenske landskapene Västergötland og Östergötland som utgjorde deres østlige og vestlige territorium, såvel som i mange andre toponymer.

Gøterne omtales allerede i året 150 av den greske astronomen og geografen Klaudios Ptolemaios som Goutai. Jordanes skrev om Gautigoth i det sørlige Sverige, mens Prokopius kalte dem Gautoi. Sagalitteraturen kaller dem Gautar. Det er usikkert om geater som nevnes i Beowulfkvadet og Widsith, er gøter eller jyder. Gøter kunne tidligere brukes som etnisk betegnelse for alle svenskers, eller nordiske folks, gamle forfedre.

Gøterne er noen ganger blitt satt i sammenheng med goterne.

Betegnelsen gøte kan i dag også brukes om en person fra Götaland i Sør-Sverige. Ordet har også gitt opphav til guttenavna Göte, Gaute og Asgaut.

Den svenske kongen Karl Sverkersson, som regjerte 1161-1167, er den første man vet kalte seg «Svears og gøters konge» (Rex sveorum et gothorum)
Ifølge en tolkning av Vestgøtaloven fra 1200-tallet hadde svearne rett til å velge vestgøternes konge.

Se også[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.