Anders T. Andersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anders T. Andersen
Født7. okt. 1966[1]Rediger på Wikidata (57 år)
Tønsberg
BeskjeftigelseSkuespiller, filmregissør, forfatter Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserGullruten for beste regi (2009) (for: Berlinerpoplene)[2]
IMDbIMDb

Anders T. Andersen (født 7. oktober 1966 i Tønsberg[3]) er en norsk regissør, dramatiker, forfatter og skuespiller.

Bakgrunn og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Andersen kommer opprinnelig fra Tønsberg og er utdannet ved The Arts Educational Drama Schools i London.[3]

Teater, TV og film[rediger | rediger kilde]

I 2000 ble han ansatt som skuespiller ved Nationaltheatret, hvor han debuterte som Lyngstrand i Ibsens Fruen fra havet. Han har blant annet tolket Hamsuns hovedperson i dramatiseringen av Sult til Hamsun-jubileet og som Mefisto i Goetes Faust.

Andersen har spilt 49 film- og tv-roller, blant annet i Unge Lovende, Bortført og Rådebank, samt Hollywood-produksjonen The 13th Warrior

Andersen stod bak TV-serien Berlinerpoplene etter Anne B. Ragdes roman. Serien hadde premiere på NRK i 2007, og vant tre priser under Gullruteutdelingen 2008.[4] Andersen mottok Prix Italia for beste dramaserie, og kom på andreplass i Prix Europa i Berlin samme år. Han vant også klassen beste regi for episode 7 av serien under fagprisutdelingen til Gullruten 2009.

Anders T. Andersen var i årene 2007 til 2009 en del av Torshovteatrets kunstneriske ledelse og debuterte som teaterregissør i 2008 med stykket Verdiløse menn, skrevet av Christopher Nielsen.[5] Forestillingen ble kåret til tiårets beste forestilling av VG. Nationaltheatret satte forestillingen opp på nytt i 2018.[5]

Andersen medvirket også i Nielsens animasjonsserie To trøtte typer og animasjonsfilmen Slipp Jimmy fri. Samarbeidet med Christopher Nielsen fortsatte i 2010 med oppsetningen Hustyrannen, Entropi og HolocaustmusikalenNationaltheatret.

Fra 2010 til 2015 var Andersen kunstnerisk leder for Teater Ibsen.

I 2019 hadde Det norske teatret premiere på musikalen Lazarus, som er skrevet av David Bowie og Enda Walsh. Anders T. Andersen var regissør for forestillingen, som fikk gode kritikker og ble en publikumssuksess.[6][7] Mot slutten av 2019 hadde Andersen premiere på filmen Fuglane, som bygget på Tarjei Vesaas' roman Fuglane fra 1957. Andersen hadde skrevet manus og regisserte filmen, og spilte selv hovedrollen.[8][9]


Den 15. februar 2020 hadde Nationaltheatret premiere på forestillingen Menneske, kjære menneske, som bygget på dikt av Nils-Øivind Haagensen og sanger av Erlend Ropstad. Tekstene var dramatisert av Anders T. Andersen.[10][11] Nationaltheatrets egen presentasjon av forestillingen refererte også til Andersens tidligere arbeid som dramatiker:

«Nils-Øivind Haagensens fabulerende og slentrende lyrikk og artist Erlend Ropstads dype og inderlige rock er utgangspunktet når regissør og dramatiker Anders T. Andersen for første gang lager scenekunst som springer ut av poesi. Andersen er kjent for å lage kritikerroste oppsetninger med stor publikumsappell, som Verdiløse menn, basert på Jokke og Valentinernes musikk, og Lazarus, basert på David Bowies musikk. Musikken vil også være sterkt tilstede i denne oppsetningen – artist og låtskriver Ropstad vil selv fremføre sine låter fra scenen.»[10]

Forfatter[rediger | rediger kilde]

I januar 2010 debuterte Anders T. Andersen som forfatter med romanen Thomas Olsens Første VerdenskrigAschehoug forlag.[12][13]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ČSFD person-ID 217801, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Rushprint, «Fagprisene delt ut»[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Anders T. Andersens egenpresentasjon på nettstedet kjentfolk.no (arkivert) Arkivert 22. desember 2004 hos Wayback Machine.
  4. ^ Madsen, Linn Sollied (10. mai 2008). «Berlinerpoplene tok storeslem». Nettavisen (norsk). Besøkt 25. august 2021. 
  5. ^ a b «Verdiløse menn | Forestilling | Nationaltheatret». www.nationaltheatret.no (norsk). Besøkt 25. august 2021. «Regissør Anders T. Andersen har blant annet gjort seg bemerket som regissør og forfatter. Verdiløse menn var hans debut som teaterregissør.» 
  6. ^ «Lazarus | Framsyningar». Det Norske Teatret (norsk nynorsk). Besøkt 25. august 2021. «På same tid som David Bowie arbeidde med avskjedsalbumet sitt Blackstar, skreiv han saman med Enda Walsh musikalen som hadde premiere i New York knappe to månader før popikonet gjekk bort. Med Lazarus trekker han ein musikalske boge frå Blackstar tilbake til den musikalske starten og den skakke science-fiction-filmen The man who fell to earth, der Bowie sjølv spelte hovudrolla i 1976. (---) Anders T. Andersen har regien på Lazarus, som sidan premieren i november 2015 også har vore spelt i London og i ulike tyskspråklege byar. Med seg har han eit songsterkt ensemble på 8, og eit orkester på 7. Drage Kleiva og Olav Myrtvedt har ansvar for scenografi og kostyma.» 
  7. ^ Nystøyl, Karen Frøsland (13. mai 2019). ««Tidvis fantastisk Lazarus»». NRK. Besøkt 25. august 2021. «Men samtidig: I et manus der det trolig ikke er lov til å gjøre store endringer, har regissør Anders T. Andersen latt de kunstneriske virkemidlene få skinne. Det er ingen dum ide i et Bowie-univers.» 
  8. ^ «Anders T. Andersen: The Birds». IMDb.com. 29. oktober 2019. Besøkt 10. juni 2022. 
  9. ^ ««Fuglane» på nynorsk og i svart-hvitt». Kulturplot. 1. november 2019. Besøkt 10. juni 2022. «Ambisjonen er å styrke Tarjei Vesaas' forfatterskap og aktualisere hans viktigste verk i et moderne kulturperspektiv, heter det i en pressemelding fra Viper Film. | Regissør er Anders T. Andersen, mannen bak TV-serien Berlinerpoplene og forestillingen Lazarus på Det Norske Teater, han spiller selv i filmen. | Her er flere fra rollelisten: Andrine Sæther, Henrik Rafaelsen, Nils Sletta, Kristin Grue, Jan Sælid, Stein Winge, Jonas Hoff Oftebro og Fridtjov Såheim med flere. | Dette er den første filmatiseringen av Vesaas på over 25 år, og første gang «Fuglane» blir filmatisert på norsk. | Spillefilmen hadde verdenspremiere i New York 29. oktober. Norgespremieren er på Vega Scene tirsdag 5. november med mottakelse, filmvisning og regissørsamtale med Anders T. Andersen.» 
  10. ^ a b «Menneske, kjære menneske | Forestilling | Nationaltheatret». www.nationaltheatret.no (norsk). 2020. Besøkt 25. august 2021. «Dikt av Nils-Øivind Haagensen og sanger av Erlend Ropstad. Dramatisert av Anders T. Andersen.» 
  11. ^ «Fullstendig menneskelig | Nationaltheatret». www.nationaltheatret.no (norsk). 2020. Besøkt 25. august 2021. 
  12. ^ Anne Merethe K. Prinos (17. januar 2010). «Nyanser i svart». www.aftenposten.no. Besøkt 25. august 2021. «Det er sjelden lett å være ung i norsk samtidslitteratur. Så ille som i skuespiller og regissør Anders T. Andersens debutroman, er det likevel ikke så ofte. I boken med den talende tittelen Thomas Olsens første verdenskrig møter vi mor og far fra helvete: Far er alkoholiker med uvær i blikket og krutt i nevene, mens mor, som har flyttet hjemmefra bare for å finne en ny alkoholikermann, lukker øynene hardt igjen og søker tilflukt i hemningsløs trøstespising. Thomas, på sin side, kriger bokstavelig talt på liv og død og på flere fronter for å ta vare på den traumatiserte lillebroren Egil.» 
  13. ^ «Thomas Olsens første verdenskrig». aschehoug.no. Besøkt 25. august 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]