Furusvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Furusvermer
furusvermer
Nomenklatur
Sphinx pinastri (Hyloicus pinastri)
Linnaeus, 1758
Populærnavn
furusvermer
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektSphinx
Økologi
Habitat: furuskog
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge nord til Hordaland

Furusvermer (Sphinx pinastri) er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne grå svermeren er en av de få artene i svermerfamilien som er knyttet til bartrær. Larven lever på furu (Pinus sylvestris). Arten finnes i furuskog i Sør-Norge, i alle fall til Hordaland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 72 – 80 mm), slank svermer, den virker ensfarget grå og er lett å kjenne igjen på fargen. Den slankest bygde av de norske svermerne. Hodet er middels stort, med velutviket sugesnabel. Antennene er hvite og nær halvparten så lange som forvingene. Brystet er grått i midten, svart på sidene og hvitt helt ytterst. Bakkroppen har en grå midtstripe, på sidene er den tverrstripet i grått, svart og hvitt. Vingene har bølget ytterkant. Forvingene er mørkegrå med spredte, lysere skjell. Rundt midten av vingen er det noen svarte lengdestreker. Noen ganger er vingens grunnfarge så mørk at disse ikke synes. Bakvingene er ensfarget grå. Larven er grønn med lyse lengdestriper, som gir bra kamuflasje mot barnålene. Det finnes også en rustrød fargevariant.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Furusvermeren flyr i og ved bar- og blandingsskog med innslag av furu i mai – juli. Den besøker gjerne blomster og er kjent som pollinator av nattfiol (Platanthera bifolia).[1] Larvene lever nesten utelukkende på furu (Pinus sylvestris), de har en sjelden gang blitt funnet på gran og lerk. Den er en av ganske få svermere som har larver på bartrær.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Furusvermeren finnes over det meste av den palearktiske sone, fra Nord-Afrika gjennom det aller meste av Europa østover til Kina. I Norge finnes den i den sørligste delen av landet nordvestover til Hordaland, men synes å mangle lenger nord. Registrert i Florø, Sogn og Fjordane 28.05.2015[trenger referanse].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]