Hopp til innhold

Frognerelva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frognerelva
Frognerelva ved utløpet fra Frognerparken
LandNorges flagg Norge
KommuneOslo
Lengde11,8 km
Nedbørfelt20,14 km²
Middelvannføring0,37 /s
StartStore Åklungen
  – Høyde293 moh.
MunningFrognerkilen
SideelverGaustadbekken, Sognsvannsbekken

Frognerelva (også kalt Frognerbekken) er ei elv i Oslo. Den dannes ved samløpet mellom Gaustadbekken og Sognsvannsbekken ved Frøen og renner gjennom Frognerparken og ned Frognerbekkdalen, til den munner ut innerst i Frognerkilen. Elva er 11,8 km lang, og har et nedbørfelt20,14 km².[1] Middelvannføringen ved munningen er 0,37 m³/s.[1]

Elva har sine kilder sør for Skjersjøen i Nordmarka. Den starter som Pinabekken, som renner ut fra Store Åklungen. Bekken tar opp flere mindre bekker fra vest og munner ut i Sognsvann fra nordvest. Herfra fortsetter elva som Sognsvannsbekken, og renner sørover gjennom strøkene Gaustad og Vinderen. Ved Frøen løper den sammen med Gaustadbekken, og elva kalles Frognerelva nedenfor samløpet. (Navnet Frognerelva brukes dog ofte også om hele strekningen fra Sognsvann til fjorden.)

Etter Frøen renner elva i kulvert under veier og T-banespor, før den renner inn i Frognerparken og passerer gjennom Vigelandsanlegget og Frognerdammene, og ned Frognerbekkdalen. Ved Drammensveien er elva igjen lagt i kulvert, og kommer ikke fram i dagen igjen før munningen i Frognerkilen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Om Frognerelva på nettstedet til Oslo kommune (Vann- og avløpsetaten)