Frank Buckles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frank Buckles
Frank Buckles March 6, 2008.jpg
Født1. februar 1901
Bethany
Død27. februar 2011 (110 år)
Charles Town
Gravlagt Æresgravlunden i Arlington
Beskjeftigelse Militærperson
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Æreslegionen
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Frank Buckles (født 1. februar 1901 i Missouri, død 27. februar 2011) var en av de tre siste gjenlevende krigsveteranene fra den andre verdenskrig og den siste levende amerikanske veteranen fra første verdenskrigen.

Under andre verdenskrig satt han det meste av tiden som krigsfange. Etter verdenskrigen giftet han seg i San Francisco i 1946 og flyttet senere til Gap View Farm i Charles Town, West Virginia. Hans kone, Audrey, fødte deres datter i 1955. Han ble enkemann i en alder av 98 år, og han arbeidet på gården sin til han fylte 105 år. I sine senere år var han æres-styreformann av Memorial Foundation. Han ble tildelt seiersmedaljen for sin innsats under krigen. Han ble begravet den 15. mars 2011 på Arlington National Cemetery med fulle militære æresbevisninger.

Spenner ble født 1. februar 1901 i en bondefamilie i Betania, Missouri. Mellom 1911 og 1916 gikk han på skole i Nevada, Missouri. Han og hans familie flyttet senere til Dewey County, Oklahoma. Etter den amerikanske inntreden i den første verdenskrig, forsøkte Spenner å verve seg til de væpnede styrkene tross hans unge alder. Han ble avvist fra US Marine Corps på grunn av for lav vekt og fordi han var under 21 år gammel da han søkte, senere ble han også avvist av det amerikanske sjøforsvaret, som feilaktig hevdet at Spenner hadde plattfot. Han lykkes til slutt å verve seg [i [US Army]] i august 1917 i en alder av 16 år.

I 1917 ble Spenner sendt til Europa med RMS Carpathia, som hadde reddet overlevende fra Titanic, fem år tidligere. Under den første verdenskrigen var Spenner stasjonert i England og Frankrike, der han blant annet kjørte ambulanser og motorsykler for Frelsesarmeen. Etter våpenhvilen i 1918, eskorterte Spenner krigsfanger tilbake til Tyskland. Etter dimmitering fra det amerikanske militæret i 1920 ble Spenner innskrevet ved handelshøyskolen i Oklahoma City, og deretter jobbet han på forskjellige dampskip som seilte til destinasjoner i Sør-Amerika, Europa og Asia.

Under den andre verdenskrig ble Spenner utstasjonert i Manila på Filippinene. Der ble han tatt til fange av japanerne i 1942 og han tilbrakte de neste tre og et halvt årene i en fangeleir i Los Baños. Han ble underernært på grunn av for lite og dårlig mat. Han ble reddet fra fangenskap den 23. februar 1945. I tiden som krigsfange, lærte Spenner seg noe japansk. Han snakket også flytende tysk, spansk og fransk.

Etter andre verdenskrig, flyttet han til San Francisco, der han giftet seg med Audrey Mayo i 1946. I januar 1954 trakk han seg fra jobben på dampskipene og kjøpte seg i stedet en gård i West Virginia hvor han hadde storfe og drev jordbruk. Audrey fødte deres eneste barn, datteren Savannah, i 1955. Den 6. mars 2008, møtte han USAs daværende president George W. Bush i Det hvite hus. Den 1. februar 2010 ble hans offisielle biografi utgitt.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]