Anthony Kiedis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anthony Kiedis
Født1. nov. 1962[1]Rediger på Wikidata (61 år)
Grand Rapids[1]
BeskjeftigelseSanger, sanger og låtskriver, selvbiograf, komponist, skuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of California
Fairfax High School
FarBlackie Dammett
BarnEverly Kiedis
NasjonalitetUSA[1]
Medlem avRed Hot Chili Peppers

Anthony Joseph Kiedis (født 1. november 1962 i Grand Rapids i Michigan) er vokalist og låtskriver i den californiske funk/rock-gruppa Red Hot Chili Peppers.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Anthony Kiedis er sønn av skuespiller John «Blackie Dammett» Kiedis og Margaret «Peggy» Idema, som ble skilt i 1965. Etter skilsmissen bodde Anthony hos moren og halvsøsknene Julie, Jen og James i Paris Street i Grand Rapids (i nærheten av Michigansjøen), før han som elleveåring flyttet med faren til Los Angeles, California. Her gikk han på Emerson Junior High og Fairfax High, og det var her han traff Micahel «Flea» Balzary for første gang.

Etter high school hadde han også et kort opphold på UCLA(University of California, Los Angeles). Kiedis hadde ingen interesse av å gå på universitet, og dessuten tok narkotika stadig større plass av livet hans, så han droppet ut og livnærte seg ved hjelp av ulike småjobber.

Anthony Kiedis har, ved siden av den musikalske suksessen med Red Hot Chili Peppers, også en lang periode med narkotikamisbruk bak seg. Det var hans egen far, John Kiedis, som introduserte han for narkotiske stoffer allerede som barn. Anthony Kiedis tok sin første joint sammen med faren i en alder av elleve år. Det var også faren som trakk Anthony inn i seksualitetens verden, Anthony debuterte som tolvåring, sammen med farens daværende kjæreste. Dette var starten på et utagerende sexliv, og Kiedis har uttalt at mye av inspirasjonen til Red Hot Chili Peppers' låter har han fått fra sex.

Selv om han etter hvert hadde skapt sin egen karriere med Red Hot Chili Peppers, strebet han fortsatt etter å bli slik som faren, og han forsøkte seg også som filmskuespiller, men fikk bare noen små roller. Etter en heftig krangel brøt han og faren kontakten, og de ble ikke forsonet før flere år etterpå.

Red Hot Chili Peppers[rediger | rediger kilde]

Kiedis traff bandkollega Flea på High School, og de ble raskt bestekompiser. En stund etterpå møtte de Hillel Slovak, og trioen var uatskillelig. Sammen med Jack Irons startet de bandet Tony Flow & The Miraculously Majestic Masters of Mayhem, forløpereren til Red Hot Chili Peppers. Etterhvert som karrieren skjøt i været, oppstod det en karusell av musikk, suksess, jenter og dop, og særlig Anthony ble selve modellen for et liv med ”Sex, Drugs and Rock’n’Roll”. Gitarist Hillel Slovak døde av en overdose heroin i 1988, og dette satte en støkk i Anthony. Anthony, som i likhet med Hillel var stoffmisbruker, bestemte seg for å ta seg sammen, og var nykter i fem år. I 1994 fikk han en visdomstann fjernet, og ble etter inngrepet avhengig av sterke smertestillende midler. De neste årene gikk han ut og inn av rehab, og kom seg etter hvert ut av narkotikamisbruket. Selv om Kiedis fra år 2000 har holdt seg unna både narkotika, røyk og alkohol, mener han at han kan takke dop og alkohol for at han er der han er i dag, og at han ikke ville vært den samme uten.

I 2012 ble han innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame som medlem av Red Hot Chili Peppers.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Anthony Kiedis har ved siden av en rekke svært korte affærer og one night stands, også hatt noen langvarige forhold. På midten av 1980-årene var han sammen med Jennifer Bruce, et forhold som visstnok skal ha preget Kiedis dypt. Senere fulgte flere forhold, Ione Skye, Claire Essex, Jaime Rishar og Yoahanna Logan har alle vært Kiedis kjærester. Til hans mange berømte kvinnelige bekjentskaper hører også Madonna, Nina Hagen, Sofia Coppola og Sinéad O'Connor til. Han hadde også et kort forhold til den tyske supermodellen Heidi Klum. I dag lever han et rusfritt liv med yoga og han er veganer.

2. oktober 2007 fikk Kiedis sin første sønn, Everly Bear Kiedis, sammen med eks-kjæresten Heather «Nika» Christie (f.1986). Paret gjorde det slutt i juni 2008.

I 2004 kom hans biografi, Scar Tissue, ut i USA og Storbritannia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Gemeinsame Normdatei, GND-ID 12998373X, besøkt 1. september 2022[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Anthony Kiedis, Larry Ratso Sloman: "Scar Tissue – The Autobiography", 2004, Hyperion Books ISBN 1-4013-0745-0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]