Flatraket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flatraket
Utsikt til Flatraket, retning nordvest, ut mot Silda og Stad-havet. Foto: Arne Ødegård
LandNorges flagg Norge
FylkeVestland
KommuneStad
Postnummer6717 Flatraket
Befolkning329[a] (2020)
Kart
Flatraket
61°58′26″N 5°13′46″Ø

Flatraket er en liten kystbygd i Stad kommune i Vestland fylke (tidligere Selje kommune i Sogn og Fjordane, Nordfjord-regionen). Bygdens nærmeste tettsteder er Måløy (16 km) og Selje (30 km). Fra bygden har man utsikt mot Stad (Stadlandet), Sildagapet, øya Silda, Skongenes og det åpne hav.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt har fiske og landbruk vært sentrale næringsveier for Flatraket. Bygdens største arbeidsplass er AS Fiskevegn. Det finnes også en dagligvarebutikk på Flatraket.

Skole og barnehage[rediger | rediger kilde]

Flatraket har egen skole som har ca. 40 elever, og i tillegg ca. 10 SFO-plasser. Bygden har og barnehage, som ble åpnet i januar 1988, og som har ca. 30 barnehageplasser. Ved starten av 2021 bodde det 326 personer i Flatraket grunnkrets.[1]

Idrett og friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Bygden Flatraket har ballbinge, fotballbane (Naustteigen stadion) med forholdsvis nytt klubbhus (1992), idrettslag med ulike idrettsgreiner[2], noen mindre badestrender samt stort og variert turterreng i fjellet. Godt opparbeidet trimløypa rundt Flatraksdalen er nytt i 2020. Nord i bygden er det en molo med småbåthavn. For båtfolk er det muligheter for å fiske samt for å ta turen over til den idylliske øya Silda.

Boligfelter[rediger | rediger kilde]

På Flatraket er det tre boligfelt.[3] Det nye boligfeltet på Flatraket ligger omtrent midt i bygda ovenfor gjennomfartsveien (Fv618). Boligfeltet var ferdig tilrettelagt i 2003.

Geografi og samferdsel[rediger | rediger kilde]

I sommermånedene kan en se solnedgangen ut i havet mellom øya Silda og Nord-Vågsøy dersom været tillater det. I disse månedene går sola i havet ca. 23.45.

Bygdas geografiske plassering i nærheten av Stad og Stadhavet medfører at det innimellom kan være røffe værforhold. Full storm ved Stad merkes også godt på Flatraket.

Småbygder rundt Flatraket (kjøreretning mot Selje, fylkesvei 618):

Etter tunnelen ved Gangeskaret i kjøreretning mot Måløy og Nordfjordeid møter man på grendene Straumen og Sørpollen. Rett før Straumen går kommunegrensen mellom Stad kommune og Kinn kommune. Oppe på Almenningsfjellet er det et veikryss hvor man kan ta enten til Måløy eller mot Bryggja og Nordfjordeid (Riksvei 15).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «04317: Grunnkretsenes befolkning (G) 1999 - 2021». PX-Web SSB (norsk). Statistisk sentralbyrå (SSB). Besøkt 9. august 2021. [død lenke]
  2. ^ «Historie». Flatraket Idrettslag. Besøkt 9. august 2021. 
  3. ^ «Flatraket bustadfelt - Hovedportal». stad.kommune.no. Besøkt 9. august 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]