Flatraket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flatraket
Flatraket
LandNorge Norge
FylkeVestland
KommuneStad
Befolkning329[a] (2020)
Postnummer6717 Flatraket

Flatraket
61°58′26″N 5°13′46″Ø

Utsikt til Flatraket, retning nordvest, ut mot Silda og Stad-havet. Foto: Arne Ødegård, ref. http://www.arne.no

Flatraket er en liten kystbygd i Stad kommune i Vestland fylke (tidligere Selje kommune i Sogn og Fjordane, Nordfjord-regionen). Bygdens nærmeste tettsteder er Måløy (16 km) og Selje (30 km). Fra bygden har man utsikt mot Stad (Stadlandet), Sildagapet, øya Silda, Skongenes og det åpne hav.

Tradisjonelt har fiske og landbruk vært sentrale næringsveier for Flatraket. Bygdens største arbeidsplass er AS Fiskevegn. Flatraket har egen skole som har ca. 40 elever, og i tillegg ca. 10 SFO-plasser. Bygden har og barnehage, som ble åpnet i januar 1988, og som har 34 barnehageplasser. Antall personer tilhørende grunnkrets Flatraket i 2020 var 329 stk. ifølge Statistikkbanken til Statistisk sentralbyrå.

Bygden Flatraket har dagligvarebutikk, ballbinge, fotballbane med forholdsvis nytt klubbhus (1993?), idrettslag med ulike idrettsgreiner, noen mindre badestrender samt stort og variert turterreng i fjellet. Nord i bygden er det en molo med småbåthavn. For båtfolk er det muligheter for å få servering ved å ta turen over til Silda og besøke Skjærbuda, som er et tidligere notbruk ombygget til kafe/uteplass (øl/vin).

På Flatraket er det tre boligfelt og ledige boligtomter. Det nye boligfeltet på Flatraket ligger omtrent midt i bygda ovenfor gjennomfartsveien (Fv618). Boligfeltet er det nyeste i Selje kommune og var ferdig tilrettelagt i 2003. I sommermånedene kan en se solnedgangen ut i havet mellom øya Silda og Nord-Vågsøy dersom været tillater det. I disse månedene går sola i havet ca. 23.45.

Bygdas geografiske plassering i nærheten av Stad og Stadhavet medfører at det innimellom kan være røffe værforhold. Full storm ved Stad merkes også godt på Flatraket.

Småbygder rundt Flatraket (kjøreretning mot Selje, fylkesvei 618):

Etter tunnelen ved Gangeskaret i kjøreretning mot Måløy og Nordfjordeid møter man på grendene Straumen og Sørpollen. Rett før Straumen går kommunegrensen mellom Stad kommune og Kinn kommune. Oppe på Almenningsfjellet er det et veikryss hvor man kan ta enten til Måløy eller mot Bryggja og Nordfjordeid (Riksvei 15).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

VestlandstubbDenne Vestlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.