Flørli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flørli sett fra hurtigbåt. Den store hvite bygningen er det gamle kraftverket som nå har sommeråpen kafé og utstilling om bygdas historie
Det gamle kraftverket og rørgata med trappene

Flørli (eller Fløyrli) er en grend på sørsiden av Lysefjorden i Sandnes i Rogaland. Grenda er i hovedsak bygd opp rundt Flørli kraftverk som ble etablert i 1918. Flørli har i dag 13 bolighus og er blitt et turiststed som en følge av kulturminnene fra det gamle kraftverket. Fra grenda går ei tretrapp med 4444 trinn som følger rørgata til Ternevatnet, 741 moh. Den er sagt å være verdens lengste tretrapp.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Allerede på 1600-tallet var det fast bosetning i Flørli. Bygda var trolig grunnlagt rundt sagen og sagbruket som gikk i Flørliåna. Bygda ble lagt øde i nesten 100 år etter et steinras som gikk i 1708. Rundt 1800 var det liv igjen i Flørli og i 1802 ble Flørli skilt ut fra Kallali som egen gård. Gården ble drevet til 1915-1920.

Den senere bebyggelsen i Flørli ble etablert samtidig med byggingen av Flørli kraftstasjon rundt 1913 til 1918 og tok over for gården. 119 arbeidere, 28 kvinner og 37 barn var registrert i Flørli i 1916. I 1927 kjøpte Stavanger kommune opp eiendommen og drev kraftverket fram til Lyse kraft tok over i 1992.

På det meste var det 30 barn på Flørli skule og bygda hadde post og butikk. Butikken ble stengt midt på 1950-tallet og skolen først i 1970, så gjenåpnet og endelig stengt i 1985. Flørli ble fraflyttet i 1999 på grunn av automatisering av kraftverksdriften. I dag er det igjen to fastboende.

MS «Fjordlys» gikk fram til og med 2006 som rutebåt i Lysefjorden. Her ved kaien i Flørli.

I dag er seks av husene solgt som fritidshus på festetomter.[1] Dette er den store Maskinmester boligen øverst, de fire like maskinistboligene midt i bygda og det lille røde «Matiashuset» nede ved fjorden. Salget av eiendommen var først mulig i 2001 etter at Forsand kommune fritok eiendommene fra boplikten som ellers gjaldt i kommunen. I tillegg til eiendommene som ble solgt til private, disponerer Flørli 4444 AS, Stavanger Turistforening og Lyse Produksjon hver sine. Den historiske hvite kraftstasjonen og gamle skolen er også en del av Flørli 4444 AS sin drift (kafé, pub og utstilling om bygdas historie).

Flørli er en grend uten veiforbindelse. Det er tilkomst med Kolumbus sin hurtigbåt MS «Lysefjord» som tar med folk, biler og fe hele året. Den anløper to ganger daglig, tre ganger på fredager og ikke lørdager. Om sommeren er det også to daglige anløp med turistferja fra TheFjords DA. Begge rutene går fra Lauvvik, Forsand, Songesand og inn til Lysebotn og legger til underveis på Flørli. I turistsesongen tilbyr blant annet selskapene Rødne Fjordcruise, Helgøy Skyssbåt og FjordEvents dagsturer til Flørli.

Overnatting i Flørli[rediger | rediger kilde]

Overnatting tilbys av reiselivsbedriften Flørli 4444 AS, som disponerer fire leiligheter og har et historisk vandrerhjem i grenda. I alt tilbyr Flørli 4444 AS over 60 sengeplasser og camping nede på sletta ved fjorden.

Stavanger Turistforening eier og driver to hytter i Flørli. Flørlistølen ligger en god halv times gange over Flørli og er tidligere drevet som en støl.[2] Flørli turiststasjon er et tidligere gårdshus og det eldste bygget i Flørli. Hytta ligger rundt 80 meter over havet i toppen av bebyggelsen i Flørli og har 32 senger. Turiststasjonen er ubetjent og åpen hele året.[3]

MS Lysefjord på vei ut fjorden fra Flørli

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stavanger AftenbladRift om Flørli-hus Arkivert 22. august 2007 hos Wayback Machine. (hentet 19. januar 2007)
  2. ^ Flørlistølen Arkivert 9. februar 2019 hos Wayback Machine., ut.no
  3. ^ Flørli turiststasjon Arkivert 9. februar 2019 hos Wayback Machine., ut.no

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]