Fjellflokkfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjellflokkfamilien
Aliciella caespitosa
Aliciella caespitosa
Vitenskapelig(e)
navn
:
Polemoniaceae
Juss.
Norsk(e) navn: fjellflokkfamilien
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Gruppe: asterider
Orden: lyngordenen
Antall arter: 385
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: den nordlige halvkule, Sør-Amerika
Delgrupper:

se egen seksjon

Fjellflokkfamilien (Polemoniaceae) er en plantefamilie i lyngordenen (Ericales). Den deles i tre underfamilier.

Bladene sitter spredt, motsatt eller kransstilt. De er finnete, koblete eller enkle. Blomstene er tvekjønnede, undersittende og oftest femtallige. Kronbladene er vokst sammen til et kronrør, og det er én griffel. Frukten er en kapsel, som regel med tre kammer.

Underfamilien Polemonioideae omfatter for det meste urter. Gruppa er hovedsakelig utbredt i ørkenområdene i vestlige Nord-Amerika, men noen arter finnes i tempererte strøk andre steder på den nordlige halvkule og i Sør-Amerika. Frøene er ofte klebrige når de er våte, noe som kan ha ført til at trekkfugler har bragt frø i Sør-Amerika.

Artene i underfamilien Cobaeoideae er for det meste lianer, men det er også noen små trær. Gruppa er utbredt i Mexico og Neotropis, altså Sør- og Mellom-Amerika. Den blir av og til regnet som en selvstendig familie, Cobaeaceae.

Den tredje underfamilien, Acanthogilioideae, omfatter bare én art, Acanthogilia gloriosa, som vokser i Baja California i Mexico.

I Norge er det tre viltvoksende arter: fjellflokk, polarflokk og lappflokk (alle i flokkslekta). Mange av artene dyrkes som hageplanter, blant annet klokkeranke (Cobaea scandens) og flere arter i slektene Phlox og Polemonium .

I Cronquist-systemet var fjellflokkfamilien plassert i ordenen Solanales, mens Takhtajan satte den alene i ordenen Polemoniales.

Delgrupper[rediger | rediger kilde]

De 385 artene i familien fordeles på tre underfamilier og kanskje 19 slekter. Antall slekter i Polemonioideae varierer mellom 13 og 22 i ulike oversikter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]