Hopp til innhold

Fjellflokk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fjellflokk
Fjellflokk
Nomenklatur
Polemonium caeruleum
L.
Populærnavn
fjellflokk[1]
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenlyngordenen
Familiefjellflokkfamilien
UnderfamiliePolemonioideae
Slektflokkslekta
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: fuktige, steinete steder
Utbredelse: Eurasia

Fjellflokk (Polemonium caeruleum) er en flerårig plante i fjellflokkfamilien. Arten er viltvoksende i Norge og ganske vanlig i fjellstrøk i Sør-Norge og i kyst- og fjellstrøk i Nord-Norge.[3]

Fjellflokk har blå eller mer sjelden hvite blomster som blomstrer fra juni til august. Fjellflokk er en meget hardfør plante som kan bli opptil 90 cm høy og den har vært dyrket som prydplante i lange tider. Den danner rosettblader som er langstilkete med opptil 12 småblader på som ligner en stige og det er derfor også kjent under navnet jakobsstige.

Nærbilde av blomst.

Fjellflokk vokser vilt flere steder i Europa og andre deler av verden. I Norge kan planten finnes forvillet fra gamle hager og trives på våte enger, i fuktig skog, langs veikanter, på skogslier og ved gamle gårder og setre. Fjellflokk er en historisk hageplante og den var populær i bondehagene i gamle dager. Arten er observert så langt som nord til Finnmark og planten kan vokse opptil 1100 moh, derav navnet fjellflokk.

Nærbilde av bladene som likner stiger.

Fjellflokk har fra tradisjonelt av vært brukt til medisin. Den sies å virke blodrensende og menstruasjonsfremmende, svakt svettedrivende, spyttdrivende og nervestyrkende. Har også vært brukt mot hodepine, rabies og mot dannelse av steiner i urinveiene. I dag brukes ikke lenger fjellflokk i stor grad.

Blomsten er populær hos insekter og de dufter godt. Den foretrekker litt fuktig jord og vil helst ha sol eller lett skygge. Fjellflokk formerer seg ved frø og den blir sjelden angrepet av skadedyr og sykdommer. Den kan i likhet med vendelrot virke tiltrekkende på katter som kan rulle seg på planten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 5. mars 2022. Besøkt 5. mars 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av fjellflokk Polemonium caeruleum som LC for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 
  3. ^ Lid, J. og D. T. Lid (2005). R. Elven, red. Norsk flora (7 utg.). Oslo: Samlaget. ISBN 82-521-6029-8. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]