Firetornet istidskreps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Firetornet istidskreps
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pallaseopsis quadrispinosa, Palassiola quadrispinosa
(G.O. Sars, 1867)
Norsk(e) navn: firetornet istidskreps
Hører til: Pallaseidae,
amfipoder,
storkreps
Habitat: innsjøer
Utbredelse: Nord-Europa

Firetornet istidskreps (Pallaseopsis quadrispinosa) er et krepsdyr av gruppen amfipoder som lever i ferskvann. Den var tidligere kjent under de vitenskapelige navnene Pallasea quadrispinosa og Pallasiola quadrispinosa.[1]

Den er som andre amfipoder flattrykt fra sida. På oversida av bakkroppen er det fire små pigger som har gitt arten navn. Den blir 15–25 mm lang. Fargen varierer fra gulgrå til brungrå og teglrød. Den er en ferskvannsart, men det er gjort noen spredte funn i de minst salte delene av Østersjøen. Føden består av blant annet alger, hjuldyr, fjærmygglarver, vannlopper, hoppekreps og detritus.

Firetornet istidskreps tilhører de såkalte istidskrepsene og er utbredt i dype og kalde innsjøer i Nord-Europa. I motsetning til andre istidskrepser har den ikke noe motstykke i havet. I Norge finnes arten i mange innsjøer på Østlandet, og den ble høsten 2012 også oppdaget i StokkalandsvatnetJæren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (en) 'Pallaseopsis quadrispinosa (G.O. Sars, 1867) – oversikt og omtale av artene i WORMS-databasen Besøkt 1. desember 2013.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]