Stokkalandsvatnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stokkalandsvatnet
Stokkalandsvatnet med Ganddal i bakgrunnen
LandNorge
FylkeRogaland
KommuneSandnes
Areal 0,42 km²[1]
Høyde 22 moh.[1]
Dybde17 m (maks)[2]
m (snitt)[2]
Nedbørfelt 19,48 km²[2]
TilløpHøylandsåna
UtløpStoråna
Posisjon
Kart
Stokkalandsvatnet
58°49′16″N 5°43′55″Ø

Stokkalandsvatnet (lokalt kalt «Stokki») ligger i Stokkaland, Sørbø og Lunde i Sandnes kommune. Utløpet til Storåna vest i innsjøen ligger på Ganddal. Vannet har et rikt fugleliv, og er en viktig rasteplass for trekkfugler. Området hvor Høylandsåna renner inn i vannet, er vernet som naturreservat. Fuglelivet ble fredet i 1996[3]. Ved utløpsosen står det en statue av Harald Herredsvela, som var en forkjemper for å få vernet fuglelivet.

Rundt vannet går en tursti med forbindelse til Gandsparkene. Deler av turen går langs Ålgårdsbanen, som kom i drift i 1924. Det siste ordinære godstoget gikk i 1988. Det er badeplasser flere steder rundt vannet. Bydelslunden som ligger ved turstien nordøst for vannet ble plantet 8. mai 2010 og har et eiketre for hver bydel i Sandnes og et for hele kommunen.

Miljøtilstanden i vannet klassifiseres som moderat, og det er i perioder lite oksygen i dypere lag av innsjøen. Det er en rik fauna av virvelløse dyr. Firetornet istidskreps (Pallaseopsis quadrispinosa) har her sin eneste forekomst på Vestlandet. Krepsdyrene Mysis salemaai og Proasellus coxalis er ikke funnet andre steder i Norge.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 28. mai 2015
  2. ^ a b «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase – Dybdekart. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 28. mai 2015
  3. ^ (no) Stokkalandsvatnet i Miljødirektoratets nettsted Naturbase
  4. ^ I. Spikkeland, B. Kinsten og G. Kjellberg (2012). Istidskreps på Jæren. Ørje: Østfoldmuseene. Arkivert fra originalen 13. september 2018. Besøkt 13. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]