Sars' gate (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sars' gate
Sars' gate.jpg
Sett mot sør, like vest for Botanisk Hage (til venstre i bildet)
Basisdata
NavnSars' gate (180)
StrøkSofienberg
BydelGrünerløkka
KommuneOslo
Kommunenr0301
Navngivning1879
NavnebakgrunnMichael Sars
TilstøtendeJens Bjelkes gate, Siebkes gate, Blytts gate, Sofienberggata, Helgesens gate, Monrads gate, Telavåggata, Solhauggata, Finnmarkgata, Ola Narr


Sars' gate
59°55′10″N 10°46′08″Ø

Sars' gate er ei gate på Sofienberg i bydel Grünerløkka i Oslo. Den går fra Jens Bjelkes gate ved Hersleb skole til Finnmarkgata like ved Carl Berners plass. Gata avgrenser Tøyen i øst, og var en del av riksvei 4 frem til 2010.

Gata er oppkalt etter zoologen Michael Sars. Første halvdel av gata utgjør vestgrensa av Botanisk hage, og Geologisk museum og Zoologisk museum i hagen har adresse Sars' gate 1.

På motsatt side av gata ligger to større kvartaler (blant annet Sars' gate 2), som er en del av Gråbeingårdene. Kvartalene er fra 1894, er tegna av arkitekt Rudolf Haeselich og hadde opprinnelig rundt 450 små leiligheter. De blei renovert i 1980–83 av Oslo Byfornyelse (arkitekt Truls Thorenfeldt).

Ovafor dette ligger «baksida» av Lakkegata skole med forsamlingslokalet «Slurpen» (Lakkegata 79).

Resten av gata har leiegårder og boligblokker, i hovedsak fra ca. 1940 og noen tiår utover; på vestsida som karrébebyggelse (blant annet borettslaga Tøyenhus og Engelsborg), på østsida som lamellblokker.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]