Sørligata (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sørligata
Sørligata, ved begynnelen fra Tøyengata.
Basisdata
NavnSørligata (146C)
LandNorge
StrøkTøyen
BydelGamle Oslo
KommuneOslo
Kommunenr0301
NavngivningFør 1878
NavnebakgrunnMajor Sørlie
TilstøtendeTøyengata, Enerhauggata, Sørli plass, Smedgata, Jens Bjelkes gate, Kolstadgata, Hagegata, Kjølberggata, Finnmarkgata

Kart
Sørligata
59°54′48″N 10°46′04″Ø

Sørligata (1-11, 2A-46C) er en gate på Tøyen i bydel Gamle Oslo. Den består i dag i praksis av to adskilte deler med en gangvei imellom. Den ene går fra Tøyengata til Sørli plass. Så er det gangvei fra plassen og til krysset med Kolstadgata og Hagegata. Det siste stykket derfra og opp til Tøyenkrysset er igjen kjørbart. På motsatt side av Tøyenkrysset fortsetter gateløpet som Økernveien.

Gaten har navn etter major Sørlie, som eide Lille Bergsløkken fra 1826. Dette navnet har vært i bruk siden før byutvidelsen i 1878. Gaten har endret utseende ganske mye opp gjennom tidene, med sanering både tidlig på 1900-tallet og i 1960-årene (da Enerhaugens trebebyggelse ble revet og høyblokker oppført). Trafikkmønsteret er også endret, ikke minst i forbindelse med Sørli plass.

I svingen ved nr. 1 grenser gata til parken Gartnerløkka, som går i bratt terreng ned til Urtegata. I nr. 4 er en bygning som ble oppført i 1853 som Enerhaugens (barne)asyl. Den huser nå Enerhaugen barnehage[1].

I nr. 8 er et tilbygg fra 1938–39 til Kiellands dropsfabrikk[2] (ark. W. Kielland). Bygget huser i dag forskjellig virksomhet, også boliger.

Heibergløkken lå tidligere i nr. 54[3], men har nå adresse Økernveien 4[4], selv om den ligger nedenfor Tøyenkrysset.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jf. NRK og Oslo kommune.
  2. ^ Jf. Artemisia.no
  3. ^ Noen kilder sier 64.
  4. ^ Jf. Riksantikvarens Kulturminnesøk

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

[[Kategori:Tøyen (Oslo)]