Banyan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Banyantrær
kvist fra banyantre
Nomenklatur
Urostigma
Populærnavn
banyantrær,
banyan
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenRosales
FamilieMorbærfamilien
SlektFicus
Økologi
Antall arter: ca 300
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: tropiske deler av verden
Inndelt i

Banyantrærne (Urostigma) er en underslekt med ca. 300 arter i slekten fikener. Urostigma blir delt opp i 7 seksjoner. Banyantreet er nasjonaltreet i India.

Banyantrærne er spesielle ved at de kan sende ut lange skudd fra stammen som kan feste seg til bakken og danne et nytt tre. Noen arter kan oppføre seg som kvelerfiken.

Det var ifølge beretningen under et slikt tre at Siddharta Gautama satt da han kom frem til opplysning. Disse trær anses som hellige i India og har ofte et større eller mindre tempel inntil seg, men kan dyrkes også for sin egen skyld, særskilt på en viss fullmånedag om sommeren når fullmånen inntreffer nær den siste stjernen i konstellasjonen Scorpio.[trenger referanse]

Tett banyanskog i India

Banyantreet er et av de mest varmedempende trær med en stor og dyp skygge.[trenger referanse] Dette var meget skattet av eldre tiders reisende som i timevis eller dagevis kunne utnytte dette.[trenger referanse] I landsbyene ble dette også naturlige samlingssteder for uformelle sosiale kontakter på et svalt sted.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • P. V. Bole: Ficus benghalensis. I: Enzyklopädie der Holzgewächse. 2. Ergänzungs-Lieferung 10/95, ISBN 3-527-32141-1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]