Fender Telecaster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fender Telecaster
Hodet på en Fender Telecaster

Fender Telecaster er en elektrisk gitar laget av Fender. Den enkle, men effektive designen og den revolusjonerende lyden har vært trendsettende for produksjon av elektriske gitarer og popmusikk. Gitaren ble introdusert som Esquire i 1950. Senere i 1950 skiftet den navn til Broadcaster, men Gretsch produserte i samme periode en serie symbaler som het Broadkaster, hadde rettighetene til navnet og brukte det på en serie symbaler. Gretsch sendte en klage til Fender, og foreslo navnet Telecaster, som ble det endelige navnet. Gitarene som ble produsert i overgangsperioden kom uten navn, disse har i ettertid blitt kalt Nocaster. Siden har Telecaster vært i kontinuerlig produksjon i en eller annen form, noe som gjør den til verdens eldste elektriske gitar som fortsatt lages.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Telecasteren ble utviklet av Leo Fender i Fullerton, California1940-tallet. Før den kom, hadde flere uavhengige gitarbyggere laget gitarer med solid kropp, men ingen av disse gitarene hadde noen nevneverdig markedskraft. Leo Fenders Telecaster var designen som endelig satte plankegitaren på kartet.

Gitarister kjent for bruk av Telecaster[rediger | rediger kilde]Commons Commons: Category:Telecaster – bilder, video eller lyd