Fanø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fanø
Vindmølle på Sønderho på Fanø
Geografi
PlasseringVadehavet
ØygruppeDanske Vadehavsøer
Areal 56 km²
Lengde 15,7 kilometer
Bredde 5,3 kilometer
Administrasjon
LandDanmarks flagg Danmark
Demografi
Befolkning3 488 (2020)
Befolkningstetthet62,29 innb./km²
Posisjon
Kart
Fanø
55°24′51″N 8°24′37″Ø

Fanø er en dansk øy utenfor Esbjerg. Den er egentlig en sandbanke, og man er avhengige av å sikre en jevn vegetasjon, særlig av gress og lyng, for at den ikke skal eroderes bort av vind og bølger.

Det er to byer på øyen, Nordby og Sønderho. De to stedene har i minst to århundrer hatt en feide, som i dag er vennskapelig men som like fullt kan merkes. Noen av de eldste innbyggerne i Nordby har aldri vært i Sønderho, selv om det bare er noen få kilometer mellom dem. Fanødrakten, den lokale folkedrakten, har en variant for hver av de to stedene.

Mellom Nordby og Sønderho ligger Rindby, som i middelalderen var kirkested for Nordby sogn, men som nå har svært få fastboende og for det meste består av turistanlegg, spesielt ved Rindby Strand.

De fleste av husene i Sønderho er bygget mellom 1600- og 1800-tallet, og har stråtak. Dette, kombinert med velholdte hager, gjør stedet meget pittoreskt. Sønderho er det stedet i Danmark som har den høyeste andel fredede hus. Moderne ferieanlegg er bevisst plassert i utkanten slik at de ikke skjemmer landsbyens utseende, og det er til og med restriksjoner på bruk av firmalogoer på butikker slik at det gamle preget bevares.

Nordby har et noe mer urbant preg, men bygningene er også der stort sett fra 1800-tallet eller tidligere. Denne forskjellen skyldes at Nordby har fergeforbindelsen til Esbjerg og er administrasjonssted for øyen, og dermed har andre behov og andre økonomiske forutsetnigner.

Fanø har en sandstrand som går rundt nesten hele øyen. Den er svært bred og fast, og det er derfor mulig å kjøre bil langs stranden mellom Sønderho og Rindby, fremfor å bruke veien som går tvers over øyen. Stranden gjør den til et populært feriested, spesielt for tyske og norske turister.

Fiske og sjøfart har tradisjonelt vært viktigste næringsveier på øyen, og Fanøs handels- og fiskeflåte var tidligere blant de største i Danmark. I nyere tid har turisme blitt den største inntektskilden.

Det er fergeforbindelse med hyppige avganger mellom Fanø og Esbjerg. På Fanø kan man få servert den saltede og tørrede flatfiskrett bakskuld.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]