Eventyrmuseet Villa Fridheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eventyrmuseet Villa Fridheim
Den originale trappeoppgangen i Villa Fridheim nå dekorert med Egil Torin Næsheims eventyrmalerier i olje.
Foto: John Erling Blad
Kart
Eventyrmuseet Villa Fridheim
60°10′03″N 9°37′51″Ø

Eventyrmuseet Villa Fridheim holder til i Villa Fridheim, en bygning i sveitserstil i Krødsherad. Museet ble startet i 1986, og er i første rekke knyttet til Asbjørnsen og Moes virke som samlere, gjenfortellere og utgivere av eventyr.

Historie[rediger | rediger kilde]

Meningen var at bygningen skulle tilintetgjøres gjennom en brannøvelse, men krefter i bygda – med tidligere ordfører Ingjald Granum i spissen – klarte å redde bygningen. Ettersom eventyrfortelleren Jørgen Moe hadde vært kapellan i Krødsherad, og Olberg kirke og den digre eika, som Moe gjorde udødelig gjennom sitt berømte dikt «Den gamle Mester», befant seg rett på andre siden av vannet, kom ideen opp om å etablere et eventyrmuseum i bygningen.

Profil og innhold[rediger | rediger kilde]

Utstillingene omfatter enkelte gjenstander etter de to folkeminnesamlerne og eventyrfortellerne, samt eventyrillustrasjoner, sceniske modeller og moderne installasjoner over ulike eventyrmotiver.

Inngangspartiet er dekorert med originale eventyrmotiver av Egil Torin Næsheim, mens storsalen og kafeteriaen har store eventyrmalerier i olje som alle stammer fra Frits Thaulows ølkjeller i Basarhallene ved Nytorget (Youngstorget) i Kristiania. Oljemaleriene ble sist i 1880-årene utført av Thaulows elever mot gratis bevertning; Harald Bertrand, Andreas Bloch, Axel Ender, Nils Hansteen, Karl Jensen-Hjell, Hjalmar Johnsen, Olaf Krohn, Eivind Nielsen, Andreas Singdahlsen, Thorvald Thorgersen, Jens Wang og Gustav Wentzel. Maleriene fra Basarhallene er utlånt fra Oslo kommunes kunstsamlinger.

Museet ble i hovedsak viet livsverkene til Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe,[1] og tildels også sønnen Moltke Moe, som ble født og trådte sine barnesko i Krødsherad.[2] Andre eventyrsamlere, folkloristiske forskere og tradisjonsbærere (eventyrfortellere) hører også med, likeledes de internasjonale eventyrtypene, sagn, ballader og øvrige folkediktningsgenre. Selv om vekten først og fremst er lagt på norske eventyr, er det også presentert norske eventyr i oversettelse til fremmede språk og utenlandske eventyr, ettersom eventyrene er et internasjonalt fellesgods. Brødrene Grimm, som var Asbjørnsens og Moes største inspirasjonskilder er også til stede.

Utstillingene[rediger | rediger kilde]

Villa Fridheim er en diger sveitservilla ved innsjøen Krøderen.

For å visualisere emnet har eventyrillustrasjonene fått en bred plass i utstillingene. Her vises både bokillustrasjoner etter de tidlige eventyrtegnerne; Hans Gude, Adolph Tidemand, Vincent Stoltenberg Lerche, Peter Nicolai Arbo, Gerhard August Schneider, Carl Larsson, Erik Werenskiold og Theodor Kittelsen, den neste generasjon 1900-talls illustratører med Ridley Borchgrevink, Per Krohg og Dagfinn Werenskiold, og temporære separatutstillinger av nålevende eventyrkunstnere.

Bygningen inneholder dessuten flere eventyrlige dukketeatertablåer og en arrangert «eventyrskog» med utstoppede dyr. I tårnet er det flott utsikt over Krøderen og områdene rundt.

Hvert år i løpet av sommeren blir det avholdt en eventyrfestival her, både i friluft og innendørs, og om vinteren er det julemarked.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Eventyrmuseet Villa Fridheim blir drevet som en stiftelse. Her foregår også utleie av museets selskapslokaler til konferanser og bryllup, med mulighet for å leie brudekrone og tradisjonell bryllupsdrakt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ For Asbjørnsens del er det også fokusert på hans profesjon som biolog og forstmester, mens Jørgen Moe også blir presentert som prest, lyriker og barnebokforfatter.
  2. ^ Moltke Moe ble senere Norges første professor i folkloristikk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]