Hopp til innhold

Euthynnus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Euthynnus
Euthynnus lineatus
Nomenklatur
Euthynnus
Lütken in Jordan & Gilbert, 1883
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenPiggfinnefisker
FamilieMakrellfamilien
Økologi
Antall arter: 3
Habitat: epipelagisk, som regel i kystfarvann
Utbredelse: kosmopolitisk i varme hav
Inndelt i
  • Euthynnus affinis
  • tunnin (E. alletteratus)
  • Euthynnus lineatus

Euthynnus er en slekt i makrellfamilien.

De er middels store, og kroppen er kraftig, langstrakt og spoleformet. Ryggfinnene sitter nært hverandre. De fremste piggstrålene på den første ryggfinnen er mye lengre enn de bakre, noe som gjør at finnen blir sterkt konkav. Den andre ryggfinnen er mye lavere enn den første. De har et panser av store skjell på forkroppen, mens resten av kroppen er naken. De mangler svømmeblære.

Euthynnus er utbredt over hele verden i tropiske og subtropiske hav, og det er sjelden å finne dem i vann med lavere temperatur enn 20–23 °C. De foretrekker som regel kystfarvann, men tunnin kan også påtreffes midt ut i Atlanterhavet. De tre artene har en utbredelse som nesten ikke overlapper: E. affinis finnes i det indopasifiske området, tunnin i Atlanterhavet, og E. lineatus i det østlige Stillehavet.

De svømmer ofte i stim sammen med andre representanter for makrellfamilien. De er likevel ikke så utpregede stimfisker som Auxis, og i noen deler av året splittes stimene. De er opportunister, som jakter på alle tilgjengelige byttedyr, så som fisker, krepsdyr, kappedyr og blekkspruter. Selv er de bytte for gulfinnetun, haier og seilfisker.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata