Auxis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Auxis
Auxis thazard
Auxis thazard
Vitenskapelig(e)
navn
:
Auxis
Cuvier, 1829
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Orden: Piggfinnefisker
Familie: Makrellfamilien
Antall arter: 2
Habitat: epipelagisk både i kystfarvann og åpent hav
Utbredelse: kosmopolitisk i varme hav
Arter:

Auxis er en slekt i makrellfamilien som er utbredt over hele verden i tropiske og subtropiske havområder. Før 1960 ble bare Auxis thazard regnet til denne slekten, men auxid (A. rochei) er nå skilt ut som en egen art.

Kroppen er kraftig, langstrakt og rund. Ryggfinnene sitter langt fra hverandre. Bak den andre ryggfinnen er det åtte småfinner. Brystfinnene er kort. Det er et panser av store skjell på forkroppen, mens resten av kroppen er naken. Sporden har en kraftig utviklet langsgående kjøl med to mindre kjøler på hver side. Svømmeblære mangler.

Begge artene er stimfisker som lever pelagisk i de øvre vannlagene både i kystfarvann og ute på det åpne havet. Den optimale temperaturen er mellom 27,0–27,9 °C, og de finnes bare i vann med oseanisk salinitet. De jakter på mindre fisker, krepsdyr og blekkspruter. Kannibalisme er vanlig. Selv er de bytte for store størjer, haier, barracudaer og seilfisker. På grunn av at de er tallrike spiller de en viktig rolle i de marine økosystemene.

I kommersielt fiske skilles det ikke mellom de to artene. Holdbarheten i fersk tilstand er dårlig, og de blir solgt hermetisk, tørket eller røkt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]