Ettore Bastico

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ettore Bastico
Bastico1942.jpg
Født9. april 1876Rediger på Wikidata
BolognaRediger på Wikidata
Død2. desember 1972Rediger på Wikidata (96 år)
RomaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Militærhistoriker, offiser, politikerRediger på Wikidata
Parti Partito Nazionale FascistaRediger på Wikidata
Nasjonalitet Italia (19461972), Kongedømmet Italia (18761946)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Det tyske kors i gull, storkors av Republikken Italias fortjenstorden, Order of Vittorio VenetoRediger på Wikidata

Ettore Bastico (født 9. april 1876 i Bologna, død 2. desember 1972 i Roma) var en italiensk offiser som hadde høye posisjoner både i den italiensk-abessinske krig, den spanske borgerkrig og andre verdenskrig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bastico begynte ved militærakademiet i Modena i 1894 og gikk deretter inn i Esercito Italiano. Han første posisjon var ved 3. regimant av Bersaglieri. Under første verdenskrig tjenestegjorde han ved generalstaben som oberst.

I 1928 ble han utnevnt til general av Benito Mussolini. Hans prestasjoner i den rolle han da ble gitt av Mussolini er blitt kritisk vurdert av Giulio Douhet i Recapitulation. Douhet kritiserer grundig de seks «grunnleggende teorier» forfektet av Bastico.[1]

Ettore Bastico.jpg

I 1935 ledet han en av divisjonene under den italiensk-abessinske krig, og var deretter sjef for et korps i Etiopia fram til 1937.

Deretter ble han sendt til den spanske borgerkrigen for å overta kommandoen over de italienske styrkene i Corpo Truppe Volontarie etter Mario Roatta. Her var han særlig sentral under erobringen av Santander under kampene i Nord-Spania. Sent på året i 1937 ble han erstattet av Mario Berti.

I 1939 ble han utnevnt til senator og overtok kommandoen over de italienske reservestyrkene i Po-området. Da andre verdenskrig brøt ut, var han generalguvernør for Dodekanesene som den gang var italiensk territorium.

Bastico deltok i de italienske styrkene under felttoget i Nord-Afrika, under kampene i Jugoslavia og Hellas.

Mussolini utnevnte ham til guvernør i Libya og fra 12. juli 1941 til øverstkommanderende for aksemaktene i Nord-Afrika. Selv om den tyske generalen Erwin Rommel formelt sett var hans underordnet, opptrådte Rommel helt uavhengig av Bastico. Bastico ble utnevnt til feltmarskalk i august 1942. Da aksemaktene ble slått i Afrika i 1943, evakuerte han tilbake til Italia og deltok ikke mer i krigen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Douhet, Giulio; The Command of the Air, book three (Recapitulation), pp. 263-269; Office of Air Force History, Washington, D.C.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Patzwall, Klaus D.; Scherzer, Veit (2001). Das Deutsche Kreuz 1941 – 1945 Geschichte und Inhaber Band II (German). Norderstedt, Germany: Verlag Klaus D. Patzwall. ISBN 978-3-931533-45-8.