Erling Sundal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Erling Sundal
Født1974
Beskjeftigelse Kokk
Nasjonalitet Norge

Erling Steinar Sundal (født 1974) er en norsk kokk fra Fosnavåg i Herøy i Møre og Romsdal.

Han ble kjent i 2000, da han i sitt tredje forsøk vant norgesmesterskapet i kokkekunst. Da han første gang deltok i NM med hysemousse hadde han akkurat begynt å arbeide hos Bølgen & Moi i Oslo. Han var kokk ved Anden Etage da han for tredje gang deltok i NM i 1999 og tok bronse, og ble da også Årets unge kokk.[1] Sundal meldte så overgang til Bagatelle, og vant NM året etter og ble souschef. Der ble han et par sesonger før han startet på Det norske kokkelandslaget og var frilans en tid. I 2003, samme året som han var utfordrer i Farmen, ble han ansatt ved det nystartede Flavours på Eiksmarka i Bærum med kokkene Tom Victor Gausdal, Odd Stian Floer og Bjørn Cameron Alexander.

I 2006 startet han og de samme medhjelperne restauranten Falcon Crest Wine & Dine i Oslo og i 2010 startet de Strand Restaurant. Sammen med Sigurd Sollien var han programleder i TV 2-serien Smaken av Norge (2008). Han ble av Charlotte Mohn sterkt kritisert for sin rolle som frontfigur for REMA 1000 i serien Mat for under hundrelappen sendt 2009.[2] Sundal var i 2014 også daglig leder for Kanon Catering.[3]

Farmen 2003[rediger | rediger kilde]

Sundal deltok i realityserien FarmenTV 2 i 2003. Her var han blant utfordrerne. For å få bli på gården, måtte han kjempe mot den andre mannlige utfordreren, Vegard Nielsen. Sundal valgte den eneste øvrige mannlige deltakeren som gjenstod på gården, Bjørn Tore Bekkeli, som sin hjelper. Dette viste seg å være et særdeles lite gjennomtenkt valg siden Bekkeli åpenbart så på Sundal som en langt sterkere konkurrent enn Nielsen, og saboterte Sundal slik at han tapte.[4] Bekkeli møtte da Nielsen til tvekamp senere, en kamp Bekkeli vant, og Bekkeli ble også Farmens vinner i 2003.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forøvrig hadde Sundal også jobbet for den franske Michel Guérard med tre stjerner.
  2. ^ «Prostituerer seg for den norske matmafia». Dagbladet. 12.10.2009. 
  3. ^ http://kanoncatering.no/
  4. ^ http://www.dagbladet.no/kultur/2003/10/01/379892.html
  5. ^ Vinnermenyen 2000: Anisstekte kamskjell (forrett), medaljong av kylling med sitrongress og lever (hovedrett), og lun sjokoladeterte, pepperparfait med bringebærsaus og karamelliserte pærer (dessert).
  6. ^ Vinnermenyen i 2005: Forrett: Sitrusbakt reinsdyr, garnert med lettristede pistasjnøtter. Krydret sandwich med lettrøkt reinsdyrtunge, eplemarmelade, syltet aubergine og andelever-smør. Pannestekte artiskokker, eple noisette og sauce tranché med pistasj. Hovedrett: Lettstekt sukkersaltet laks, servert med en lun salat med rødbeter, pepperrot og sprø svor, toppet med jordskokk-sabayone. Syrlig kål i sprø bonbon med braisert svineribbe, glaserte rotfrukter og rød sjalottløk. Ravioli av gnocchi fylt med spinat og ricotta. Peppersennepssaus. Dessert: Karamelliserte arme riddere, servert med risflan smakt til med pasjonsfrukt og lun banan. Duo av sesam-sjokoladedechiboust og halvfrossen appelsinkrem, dandert med banan og lime-sorbet, lett karamellisert pasjonsfrukt og vaniljesirup.
  7. ^ «Mmmmmester! Bærums-kokker tok dobbeltseier i NM». Aftenposten. 27.8.2005.