Brun mauremåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Epirrhoe pupillata»)
brun mauremåler
Nomenklatur
Epirrhoe pupillata
(Thunberg, 1788)
Populærnavn
brun mauremåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektEpirrhoe
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: enger
Utbredelse: den palearktiske sone

Brun mauremåler (Epirrhoe pupillata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er bare funnet i de sørøstligste delene av Norge, og er listet som direkte truet (EN) i Norsk rødliste for arter fra 2021.[2]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 21 – 24 mm), slank, brun og hvit måler. Kroppen er gråbrun, antennene ganske smalt fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Forvingen er brun, i midten med et bredt, brunt tverrbånd av samme farge som vingens grunnfarge. Dette båndet har en markert knekk midt på og er kantet med doble, hvite bånd både på inner- og yttersiden. Nær vingespissen er det gjerne et par hvite flekker. Begge vingepar er kantet med lange hårfrynser som er vekselvis brune og hvite, de brune og hvite segmentene omtrent like brede. Bakvingen er hvit med roten, brun i den ytterste halvdelen, med et dobbelt, hvitt tverrbånd i den brune delen. Larven er brunspraglete, naken bortsett fra noen korte, oppstående børster. Langs ryggen har den noen V-formede (spissen framover), hvite flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på gulmaure (Galium verum). De voksne målerne flyr i skumringen i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten lever i Europa og videre østover til Stillehavet i øst-Sibir, sørover til Kasakhstan. I Norge er den registrert i Akershus, Buskerud og Oppland, men den er svært sjelden og blir regnet som utryddingstruet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. februar 2022. Besøkt 28. februar 2022. 
  2. ^ a b Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av brun mauremåler Epirrhoe pupillata som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]