Engelbrecht-divisjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Engelbrecht-divisjonen
Basisdata
Aktiv1939 - 1945
LandTyskland Tyskland
Operativt oppdrag
RolleInfanteri
InnsatserAndre verdenskrig
* Operasjon Barbarossa
* Fortsettelseskrigen
* Østfronten

Engelbrecht-divisjonen, med det formelle navnet 163. Infanteridivisjon, var en tysk infanteridivisjon som ble etablert i november 1939. I april 1940 deltok divisjon i invasjonen av Norge. Navnet Engelbrecht-divisjonen kommer av at den i litteraturen ofte har blitt oppkalt etter kommandanten Erwin Engelbrecht.

Angrepet på Norge[rediger | rediger kilde]

Divisjonen var gikk i land i Oslo, Kristiansand, Arendal og Stavanger. Etter invasjonen var den stasjonert i Norge frem til juni 1941.

Transitt gjennom det nøytrale Sverige[rediger | rediger kilde]

I løpet av starten på operasjon Barbarossa og den finske fortsettelseskrigen måtte 163. Infanteridivisjon flyttes fra Norge til Finland. Sverige tillot sikker transport av divisjonen igjennom svensk territorium ved jernbane. Avgjørelsen var i sterk strid med den svenske nøytralitetspolitikken under andre verdenskrig, noe som førte til en politisk krise i Sverige sommeren 1941, midsommarkrisen. Dette er fortsatt et høyt debattert tema i Sverige og de andre nordiske landene den dag i dag. Divisjonen ble flyttet fra Oslo over svensk territorium strekningen Charlottenberg-Haparanda-Torneå i en rekke tog mellom den 25. juni og 12. juli 1941.

Innsats på Østfronten[rediger | rediger kilde]

I Finland fikk den i oppgave å støtte den finske hærens operasjoner fremfor og så langs elven Svir. Det viste seg at da divisjon Engelbrecht ble kastet inn i kampene var deres kontinentale taktikk mindre velegnet i den skogrike terreng der kampene ble utkjempet.[trenger referanse] Divisjon Engelbrechts stridsdebut i Finland ble på marskalk Mannerheims ordre i området mellom Suojärvi og Tolvajärvisjøene, et område som etter harde kamper ble tatt fra de sovjetiske styrker som hadde okkupert dette egentlig finske området siden det finske nederlaget i vinterkrigen.[trenger referanse]

I februar 1942 deltok divisjonen i operasjoner sammen med det tyske fjellkorpset XXXVI Gebirgskorps i nærheten av Kandalaksja. Der ble de frem til tyskerne trakk seg ut av det nordlige Finland høsten 1944.

Fra Norge til Tyskland[rediger | rediger kilde]

Tilbaketrekningen var en anstrengende operasjon, og fortsatte gjennom Finnmark.

I januar 1945 var divisjonen på nytt okkupasjonsstyrke i Norge. Den ble så forsøkt flyttet sørover og til kontinentet. Forflytningen gikk langsommere enn ønsket.[trenger referanse] Den skjedde dels til fots og dels per jernbane til Oslo. I februar kunne divisjonen skipes over til Danmark. Der ble den reorganisert i området rundt Aarhus til en «Division neuer Art 1945» og sendt videre til Pommern. Her opplevde den sammen med 3. Panzerarmee under generaloberst Erhard Raus og General der Panzertruppe Hasso von Manteuffel den sovjetiske storoffensiven mot Hinterpommern.

I harde kamper ble divisjonen revet opp av de sovjetiske styrker ved Stargard i mars 1945. Bare rester kunne redde seg over nedre Oder. Disse styrkene ble den 1. april tilordnet Kriegsmarine og integrert i 3. Marine-Division. Uker etterpå var krigen tapt.

Kommanderende offiserer[rediger | rediger kilde]

  • General der Artillerie Erwin Engelbrecht: 25. oktober 1939–15. juni 1942
  • General der Infanterie Anton Dostler: 15. juni 1942–28. desember 1942
  • Generalleutnant Karl Rübel: 29. desember 1942–8. mars 1945

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Georg Tessin: Verbände und Truppen der deutschen Wehrmacht und Waffen-SS im Zweiten Weltkrieg 1939–1945. Band 7: Die Landstreitkräfte 131–200. Biblio-Verlag, Osnabrück 1972, ISBN 3-7648-0872-1, S. 136–138.