Haparanda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haparanda
LandSveriges flagg Sverige
Areal615 hektar[1]
Befolkning6 583[1] (2020)
Bef.tetthet10,7 innb./hektar
Kart
Haparanda
65°50′03″N 24°07′01″Ø

Jernbanestasjonen i Haparanda

Haparanda (finsk: Haaparanta, nordsamisk: Háhpárándi) er en by i Norrbottens län i landskapet Norrbotten i Sverige. Den er administrasjonssenter for Haparanda kommune. I 2005 hadde byen 4 778 innbyggere, som i 2010 var økt til 4 856.[2]

Haparanda fikk bystatus i 1842. Den ligger ved finske grensen ved Bottenviken og er Sveriges østligste by. Like over grensen, som går i Torneälven, ligger den finske byen Torneå (finsk: Tornio). De to byene på hver side av riksgrensen anses ofte som en sammenvokst by, og omtales gjerne som Haparanda-Tornio (Tornio-Haparanda).

Haparandabanan knytter Haparanda til det svenske og det finske jernbanenettet. I 2000 ble persontrafikken lagt ned på banen og i dag er det kun godstrafikk på strekninga.

Mellom Haparanda og Torneå bysenter avviker riksgrensen fra Torneälvens hovedløp, og går i et gammelt biløp til elven. Den største delen av Haparanda by ligger lenger sør, nærmere utløpet av Torneälven i Bottenviken.

Ikea[rediger | rediger kilde]

I 2005 ble det klart at Ikea skulle etablere seg i Haparanda. Det er det nordligste Ikea i verden, og det 16:e i Sverige. Varehuset ble kalt Ikea Haparanda-Tornio, ”verldens mest internationelle Ikea”.[3]

Ikeavaruhuset er på 24 500 kvadratmeter (et normalstort Ikeavarehus) og det finnes også ytterligere shoppingyte i området. Det bor cirka 500. 000 personer nær byen (en radius på 14 mil). Styret i Ikea ville egentlig ikke bygge siden de har en regel at det skal være 300.000 innbyggere innen 10 mils radie (flere av de større byene ligger lenger unna), og dessuten er transportene kostbare så langt nord. Men folket i denne regionen er vant ved lange avstand og besluttet å etablere ble gjort av Ingvar Kamprad personlig. EU:s momsunion har gjort etableringen mulig. Før den måtte man betale moms på varer verdt et par tusen når man passerte grensen.

Idrettsforeningar[rediger | rediger kilde]

  • Haparanda golfklubb
  • Haparanda SKT
  • Haparanda-Torneå PV
  • Haparanda FF
  • Haparanda HF

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]