Energidrikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Forskjellige merker av energidrikker.

Energidrikk er en drikke med tilsetningstoffer som sukker og koffein som skal tilføre energi.

Inntil 2009 var det i Norge forbudt å selge drikke med koffeininnhold på over 150 mg/l. I 2009 førte nye EU-regler til at forbudet ble opphevet og energidrikke med stoffet taurin og høyere koffeininnhold ble tillatt solgt.[1] Folkehelseinstituttet har advart mot energidrikk da det høye innholdet av sukker og koffein kan føre til helsefare, spesielt hos barn og unge.[2][3]

Uansett advarsler fortsetter flertallet av barn og unge å kjøpe disse energidrikkene. Helsefaren ligger ikke direkte i drikken, men heller i væsketapet som skjer etter konsumet. Drikkene som inneholder høyt innhold av koffein (tilsvarer på det meste omtrent to kaffekopper), vil ikke alene kunne skade en menneskekropp, men heller dehydrere, akkurat slik som vanlig kaffe også vil gjøre. Barn og unge i dag drikker heller energidrikk enn vann, noe som i verste fall kan gi nyresvikt. Opplysningene rundt energidrikker er dessverre få og mangelfulle. Hadde helsedirektoratet informert om væsketap og nødvendighet av væsketilførsel, kunne bivirkningene vært unngått.

Noen energidrikker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lorentz Berg, Kristian Aanensen (23. april 2009). «Red Bull blir tillatt i Norge». NRK. Besøkt 3. september 2011. 
  2. ^ «Advarer unge mot energidrikk». Nettavisen. Besøkt 3. september 2011. «- Det går ut over hjertet og i verste fall kan du dø.» 
  3. ^ Sigurd Steinum (4. august 2010). «Kevin (8) fikk hjertebank av Red Bull». NRK. Besøkt 3. september 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.