Emmanuelle Riva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Emmanuelle Riva
Emmanuelle Riva (1962).jpg
Riva i 1962.
Født Paulette Germaine Riva[1]
24. februar 1927 (88 år)
Cheniménil, Frankrike
Yrke Skuespillerinne
Poet
Statsborger i Frankrike Frankrike
IMDb IMDb

Emmanuelle Riva (Fransk uttale: ​[emanɥɛl ʁiva], født Paulette Germaine Riva, 24. februar 1927 i Cheniménil i Frankrike) er en fransk skuespillerinne, best kjent for sine roller i filmer Hiroshima mon amour (1959) og Amour (2012). I 2013, vant Riva en BAFTA Award og César Award for sin rolle i Michael Hanekes Amour, hvor hun spillte Anne Laurent, og ble Oscar-nominert for samme rolle. Hun er den eldste skuespiller noensinne å ha blitt nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle.[2][3] Hun hadde tidligere vært nominert til en BAFTA Award i 1960 for sin rolle i Hiroshima mon amour og vant prisen for beste kvinnelige skuespiller ved filmfestivalen i Venezia i 1962 for Thérèse Desqueyroux.

Født i Chenimenil, Frankrike, vokste Riva opp i Remiremont. Hun var det eneste barnet til Jeanne (født Nourdin) og Alfredo Riva, en skiltmaler. Hennes far hadde en italiensk arv.[4][5] Riva flyttet til Paris i en alder av 26 i 1953 fra sitt hjem i landlige Frankrike for å bli skuespiller, til tross for motstand fra sin familie. Hun startet sin skuespillerkarrière på scenen i Paris etter å ha trent som syerske.

Riva har aldri vært gift og har ikke barn.[6] Hun bor for tiden i Paris, Frankrike. Riva snakker fransk og litt italiensk, men snakker ikke engelsk. Hun er imidlertid også en publisert poet.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]