Hiroshima, min elskede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hiroshima, min elskede
orig. Hiroshima mon amour
Generell informasjon
Utgivelsesår1959
Prod.landFrankrike Frankrike
Lengde90 min.
Språkfransk
Bak kamera
RegissørAlain Resnais
ManusforfatterMarguerite Duras
Eksterne lenker

Hiroshima, min elskede [1], (originaltittel: Hiroshima mon amour) er en fransk drama fra 1959 regissert av Alain Resnais, og med manus skrevet av Marguerite Duras.

Handling[rediger | rediger kilde]

En utvidet prolog viser en mann og en kvinne som omfavner hverandre midt i fallende aske. En kvinne-stemme forteller at hun var vitne til ødeleggelsene forårsaket av atombomben over Hiroshima, den 6. august 1945. Men en mannlig stemme tilbakeviste kvinnens påstander, og sier at hun ikke var vitne til noe som helst. Kvinnen og mannen fortsetter å være uenige med hverandre, ettersom nyhetsopptak fra angrepet blir vist sammen med opptak av ofrene, nye krigsminner og nye bygninger som blir reist i Hiroshima etter krigen.

Elle står på en hotell-balkong i Hiroshima, med utsikt over resten av byen. Hun går inn igjen for å se kjæresten Lui, som sover naken på sengen deres. Han våkner, og de to begynner dagen. Elle går på jobb ved et film-sett for en antikrigsfilm, og Lui reiser til et museum som handler om andre verdenskrig før han skal besøke det samme film-settet. Gjennom hele filmen diskuterer Elle og Lui videre om hukommelse og glemsomhet, samtidig som Elle forbereder seg på å komme tilbake til Frankrike - og hun ønsker å avslutte deres korte forhold.

Den kvelden går Elle og Lui til en restaurant, og diskuterer deres grumsete fortid. Elle vokste opp i den franske byen Nevers som var under tysk okkupasjon under andre verdenskrig. Hun blir forelsket i en ung tysk soldat, og de to la planer om å flykte. Men den tyske soldaten ble skutt og drept samme dag som Nevers ble frigjort av de allierte. Lui ble født i Hiroshima, havnet som vernepliktig i Den keiserlige japanske hær under verdenskrigen. Men han var bortreist når atombomben falt, og utslettet resten av familien hans. Han kom tilbake til Hiroshima etter verdenskrigen og begynte som arkitekt, i løpet av denne tiden giftet han seg også.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]