Elvefliksidedøgnflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elvefliksidedøgnflue
Nomenklatur
Ameletus inopinatus
Eaton, 1887
Populærnavn
Elvefliksidedøgnflue
Hører til
Ameletidae,
døgnfluer,
insekter
Økologi
Habitat: ved bekker og små vann
Utbredelse: i Norge,
Europa, Asia, Nord-Amerika

Elvefliksidedøgnflue (Ameletus inopinatus) er en døgnflue som tilhører familiegruppen Ameletidae.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Elvefliksidedøgnflue finnes helt nord på den nordlige halvkule. I Norge lever den i fjellet, men er vanligere også i lavlandet lengst nord.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Voksne (imago)[rediger | rediger kilde]

Kroppen er 9-11 millimeter lang. Brunlig på farge. Framvingene er smalt trekantet og holdes rett opp og ut fra kroppen i hvile. De er glassklare med et tydelig årenett, der lengdeårene er kraftigere enn tverrårene. Bakvingene er velutviklede. Lengst bak på bakkroppen er det to haletråder (cerci). Hannen har store noe utstående (oppsvulmede) fasettøyne.

Nymfer/larver[rediger | rediger kilde]

Nymfene er mellom 9-11 millimeter lange og har tydelige parvise flekker på oversiden av alle bakkroppsleddene. De bladformede trakégjellene (bladgjellene) er enkle (ikke doble) og nesten gjennomsiktige. Bak på bakkroppen er det tre haletråder som er kortere enn bakkroppen. Haletrådene har et mørk bånd. Maxillarpalpens (de lengste og øverste «munnføttene») har en kraftig, rett børstekant.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Elvefliksidedøgnflue finnes i og ved ferskvann der vannet er klart (reint), i mindre innsjøer, små bekker og større elver. Den lever mesteparten av sitt liv som larver eller nymfer. Eggene slippes av hunnen ned på vannoverflaten. De synker straks til bunnen. Nymfene lever nedgravd i bunnmaterialet, i mudder og sand på bunnen. De spiser små partikler av organisk materiale, som alger, planterester eller råtnende planter. Men også av andre mindre dyr. I Norge har den vanligvis et nymfestadium på 2 år.

Elvefliksidedøgnflue tilhører gruppen insekter med ufullstendig forvandling, som betyr at den ikke har et puppestadium mellom nymfestadiet og «Fluestadiet» (imago). Døgnfluenes livssyklus er enestående i dyreriket på grunn et mellomstadie kalt subimago som ingen andre kjente insektsgrupper gjennomgår. Fluefiskere kaller dette stadiet for dun (engelsk).

De voksne finnes fra juli og utover sommeren, de kan ikke ta til seg føde eller fuktighet som voksne individer. Hanner lever sjeldent mer enn ett døgn.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Tidligere var slekten Ameletus plassert i familien fliksidedøgnfluer (Siphlonuridae).

Treliste
  • Orden Døgnfluer (Ephemeroptera)
    • Familie Ameletidae
      • Elvefliksidedøgnflue Ameletus inopinatus Eaton, 1887

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]