Elias Volan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elias Volan
Elias Volan.jpg
Født10. mars 1887
Død26. desember 1974 (87 år)
Oslo
Beskjeftigelse Politiker, fagforeningspersonRediger på Wikidata
Parti AP, NKP
Nasjonalitet Norsk
Medlem av Norsk Arbeidsmandsforbund, Norsk bygningsindustriarbeiderforbundRediger på Wikidata

Elias Volan (født 10. mars 1887, død 26. desember 1974 i Oslo) var en norsk fagforeningsmann. I begynnelsen av den annen verdenskrig fungerte han i en periode som formann for den «legale» Landsorganisasjonen i Norge.

I løpet av perioden fra Arbeiderpartiets splittelse i 1923 og fram til slutten av andre verdenskrig, gjorde Volan seg blant annet bemerket ved å gjennomføre ikke bare én, men to helomvendinger fra Det norske Arbeiderparti til Norges Kommunistiske Parti og tilbake igjen.

Faglig og politisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Volan var anleggsarbeider, og fagorganisert som medlem av Fagopposisjonen av 1911. Han var formann for Arbeidsmandsforbundet mellom 1918 og 1920, og nestformann i Arbeidernes Faglige Landsorganisasjon (i dag: LO) mellom 1920 og 1923. Ved partisplittelsen i 1923 fulgte han Norges Kommunistiske Parti. Da NKP i 1928 forsøkte å danne Arbeiderklassens samlingsparti ble Volan formann for dette. Motsetningene mellom dette og AFL, som nå var dominert av Arbeiderpartiet, førte til at Volan i 1929 ble ekskludert fra AFLs sekretariat, der han hadde vært med siden 1927. Volan kom imidlertid også i strid med partiledelsen, og da han samme år forlot NKP til fordel for Ap ble han gjenopptatt i sekretariatet, der han satt frem til 1934, og igjen mellom 1938 og 1953.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Volans rolle i forbindelse med den tyske okkupasjonen av Norge under den annen verdenskrig, er omstridt. AFL-formann Konrad Nordahl og nestformann Lars Evensen forlot Oslo i forbindelse med invasjonen den 9. april 1940, og den 12. april ble Volan valgt til fungerende AFL-formann i Nordahls fravær. Valget ble foretatt av et tillitsmannsmøte med utgangspunkt i Fagopposisjonen av 1940. Allerede dagen etter hadde Volan og Vidkun Quisling et møte med sikte på å sikre den fortsatte driften av organisasjonen, et møte Quisling frem til sin død hevdet innebar AFLs godkjennelse av kuppregjeringen. Den 15. april sendte Volan i tråd med dette ut en oppfordring til fagorganiserte om å bli på sin post.

Volan samarbeidet i denne perioden med det upolitiske Administrasjonsrådet, som hadde overtatt statsstyret som forretningsførende «regjering» etter at tyskerne hadde tvunget Quisling til midlertidig å tre tilbake.

Han «støttet» også kapitulasjonserklæringen den 17. juni. Den 19. juni vedtok sekretariatet å la Volan fortsette som AFL-formann til ting var avklart med okkupasjonsmakten. Også Konrad Nordahl og Lars Evensen var med på dette møtet. Da Nordahl den 3. juli fikk beskjed av Gestapo om ikke å drive noen form for faglig eller politisk virksomhet, innebar dette i praksis at Volan var blitt fast formann for den «legale» delen av AFL.

Den 16. august forbød tyskerne NKP, som det første steg i en rekke aksjoner for å ensrette arbeiderbevegelsen etter nazistiske prinsipper. Den 25. september ble også de andre partiene, med unntak av Nasjonal Samling, forbudt, og den 28. september 1940 ble Volan avsatt av tyskerne og erstattet med Jens Tangen, som hadde vært en del av Fagopposisjonen av 1940, og som ble antatt å være langt mer samarbeidsvillig overfor okkupasjonsmakten enn Volan.

Etter Hitlers angrep på Sovjetunionen gikk Volan tilbake til NKP. Den 31. desember 1941 ble han valgt inn i den illegale ledelsen, men etter bare to måneder flyktet han til Sverige, der han ble til krigens slutt. I Sverige jobbet han for å styrke samarbeidet mellom sosialdemokratene og kommunistene, og mot slutten av krigen var han nok en gang tilbake i Ap.

Etter krigen ble han kritisert av AFLs granskningskomité, men hans opptreden fikk ingen konsekvenser.

Skottet i Buvika[rediger | rediger kilde]

I 2008 ble Elias Volan som historisk person en av hovedfigurene i musikkspillet Skottet i Buvika, skrevet av Idar Lind og Knut Anders Vestad med utgangspunkt i streiken ved Piene Mølle 1913-14. Elias Volan og Fagopposisjonen var sentrale aktører i denne konflikten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]