Skottet i Buvika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skottet i Buvika er en dramatisk musikal av Idar Lind (tekst) og Knut Anders Vestad (musikk).

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Den 20. september 1913, under streiken i Buvika, ble den streikende møllearbeideren Marius Folstad drept av streikebryteren Alf Egset ved Piene Mølle i Buvika ved Trondheim. Aftenposten reagerte med å legge skylden på arbeiderbevegelsen: ”Det drypper blod af dine fingre, Martin Tranmæl.” Denne hendelsen er utgangspunktet for det dramatiske musikkspillet Skottet i Buvika (urpremiere 1. mai 2008, nypremiere 20. september 2013).

Drapet førte til at en liten streik i et lite bygdesamfunn ble en stor nasjonal konflikt. Boikotten av blodmjølet ble ikke bare en trussel mot Piene Mølle, den førte til at arbeidsgiverne varslet lockout av førti tusen arbeidere på landsbasis. Den radikale delen av fagbevegelsen ville reagere med sympatistreik. Konflikten delte Buvika, den delte det norske samfunnet og den delte arbeiderbevegelsen.

Skuespillet[rediger | rediger kilde]

Manuskriptet til Skottet i Buvika er skrevet av Idar Lind, musikken av Knut Anders Vestad. Stykket blir spilt der hendelsene fant sted, i friluft ved selve mølla. Dette er trolig det eneste teaterstykket i Norge som blir spilt ved et industrianlegg der produksjonen må stanses under forestillingene. På scenen står mer enn hundre aktører, profesjonelle og amatører. Det grunnleggende uttrykket i musikken er rock, men den spenner over mange ulike sjangrer.

I 2008 hadde Trond-Ove Skrødal fra Trøndelag Teater rollen som den danske møllemesteren Lars Sørensen, mens norsk-danske Hege Tokle var fru Marie Sørensen. Som drapsofferet, den streikende Marius Folstad, møtte vi Olve Løseth. Jeanette Krommen spilte Randine Nilsen som var datter av en streikebryter og hadde barn med Marius. Tore Berntsen Granås var den radikale fagforeningslederen Elias Volan. Rockevokalisten John Magnus Nilsen hadde sin teaterdebut som drapsmannen Alf Egset. Gunn Mogseth spilte Sofie Havn, den unge kvinnen som ble ansatt som kokke for streikebryterne.

På scenen var også en rekke amatører sammen med Buvik songlag, Koret Våren og Eggkleiva mannskor. Regien var ved Rolf Losnegård, koreograf Anett Hjelkrem, orkesterleder Trond Hustad. Produsent var kulturfestivalen Kristin på Husaby.

Blant de andre medvirkende: Marit Leinum, Are Hembre, Ann Kristin Vinje, Tore André Helgemo.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]