Elbląg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elbląg
SM Elbląg Kościół św Mikołaja (3) ID 644686.jpg

Flagg

Våpen

LandPolen Polen
VoivodskapErmlandskmasuriske voivodskap
StatusByfylke
Grunnlagt1237
TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Postnummer82-300–82-315
Areal79,82 km²
Befolkning119 317 (2019)
Bef.tetthet1 494,83 innb./km²
NettsideNettside
Posisjonskart
Elbląg ligger i Polen
Elbląg
Elbląg
Elbląg (Polen)

Elbląg
54°10′00″N 19°24′00″Ø

Elbląg (tysk Elbing) er en by i nordlige Polen i det ermlandskmasuriske voivodskap med distriktsnivåstatus. Den er et viktig sentrum for industri og kultur i området. Byen hadde i 2006 i underkant av 130 000 innbyggere. Byen ligger ved Elblągelva som knytter den til Wisłalagunen og Østersjøen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt i 1237 av Den tyske orden og befolkningen kom hovedsakelig fra Lübeck. Som hansaby utviklet den seg til en av Østersjøens mest velstående handels- og sjøfartsbyer. Den var spesielt involvert i handel med England og Skottland hvilket resulterte i at en rekke briter utvandret til Elbing. Byens langvarige velstand gjenspeilte seg i en vakker byarkitektur i gotikk, renessanse og barokk stil. Byens økonomiske posisjon gjorde den i flere århundreder til gjenstand for en rekke storpolitiske maktstridigheter. Etter Den tyske ordenens nederlag i slaget ved Tannenberg i 1410 kom byen under den polske krone, hvor den forble til 1772. Etter Polens delinger kom byen under Kongelige Preussen og så Tyskland.

Den ble sterkt skadet under andre verdenskrig og ved freden var over 65% av bystrukturen utradert. Etter krigens slutt ble den innlemmet i Polen og gjenstand for etnisk rensning. Den gjenværende tyske sivilbefolkningen ble utvist eller deportert og erstattet med polakker som hadde blitt fordrevet fra områdene i øst annektert av Sovjetunionen. Rekonstruksjonen av gamlebyen begynte ikke før etter den kalde krigen, men er i dag nesten fullført, med unntak av førkrigstidens bebyggelse på byens vestbank.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

PolenstubbDenne Polenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.