Hopp til innhold

Polens voivodskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Voivodskap (Polen)»)
Polens voivodskap siden 1999

Voivodskapet (polsk województwo) har utgjort den primære administrative enhet i Polen siden 1300-tallet.

I henhold til den administrative reformen som trådte i kraft 1. januar 1999 ble 16 nye voivodskap dannet, som erstatning for de tidligere 49 voivodskapene som hadde eksistert siden 1. juli 1975.[1]

Dagens voivodskap er hovedsakelig basert på landets historiske regioner, mens de av 19751998 var basert på og navngitt etter individuelle byer. De moderne voivodskapene varierer i areal fra under 10 000 km² til over 35 000 km², og i befolkning fra én million til over fem millioner innbyggere.

Voivodskapene styres av lokale parlament (sejmik województwa) og en voivod (wojewoda) som er provinsens guvernør. Voivodskapene er delt inn i mindre administrative enheter som powiat og gmina.

Den polske termen województwo stammer fra wojewoda. Ordet betydde opprinnelig «hærfører», men brukes i dag kun i betydningen «guvernør».

Historie[rediger | rediger kilde]

Polens voivodskap i 1619

De polske voivodskapene har eksistert siden det 14. århundre. Da Polen, sammen med Litauen var på sitt største, kom antallet opp i 41 voivodskap. I det polsklitauiske samveldet ble betegnelsen «voivodskap» også benyttet i de litauiske og storlitauiske områdene. I takt med at Polen ble delt og til slutt forsvant som deler av Tyskland, Russland og Østerrike, opphørte også voivodskapene å eksistere.

Etter første verdenskrig oppstod Polen på nytt som selvstendig stat. Landet ble da inndelt i 17 voivodskap (1921), som fungerte frem til de tyske og sovjetiske invasjonene i 1939.

Etter annen verdenskrig og de faktiske endringene av Polens grenser, ble landet organisert i 16 voivodskap i 1945. Samtidig fikk byene Warszawa og Łódź voivodskapsstatus. Denne inndelingen vedvarte med få endringer i 30 år (noen få voivodskap kom til).

I perioden 1975 til 1998 var Polen oppdelt i 49 mindre voivodskap. De tre minste voivodskapene – Warszawa, Kraków og Łódź – hadde spesiell status som byvoivodskap (byens ordfører var også provinsguvernør). Deretter fikk inndelingen en ny overhaling, og fra 1999 er antallet voivodskap redusert til 16.

Dagens inndeling i voivodskap[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]