Wisłalagunen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Landsatbilde av Wisłalagunen
Liten havn ved Wisłalagunen i Frombork i Polen

Wisłalagunen (polsk: Zalew Wiślany eller Zatoka Fryska, russisk: Калининградский залив, tysk: Frisches Haff, litauisk: Aistmarės) er en ferskvannslagune i Østersjøen som er skilt fra Gdańskbukta av Wisłaneset. Den blir også kalt Wisłabukta.

Lagunen utgjør munningen til flere greiner av elva Wisła, blant annet Nogat og Pregolja. Den er knyttet til Gdańskbukta via Baltijskstredet.

Blant byene ved lagunen er Kaliningrad, Baltijsk og Primorsk i Kaliningrad oblast i Russland, og Elbląg, Tolkmicko, Frombork, Krynica Morska i Polen. Den polske havnebyen Elbląg var tidligere en stor handelsby i lagunen, men med de nye grensene etter andre verdenskrig endret dette seg sterkt. Kaliningrad og Baltijsk er i dag de største byene ved lagunen.

Det har vært på tale å bygge en kanal fra lagunen til Østersjøen, som en del av et stort prosjekt med EU-støtte. Kanalen, som vil være 1 km lang, vil bidra til at Elblags betydning som havneby igjen vil øke. Dette vil også medføre at byen ikke lenger vil være avhengig av Russland, som fra tid til annen trekker tilbake retten for polske skip til å passere gjennom Baltijskstredet, som en form for press på polske styresmakter. Kanalprosjektet er beregnet å koste 80 millioner PLN. Det er imidlertid store økologiske hensyn som må ivaretas. For eksempel vil dyrene ved langs lagunen få forstyrret sine vandringsveier. I tillegg kan tilførsel av brakkvann fra Østersjøen føre til ubalanse i lagunens økosystem, som består av ferskvann.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra 1871 til 1919 var lagunen en del av Det tyske keiserdømmet. Mellom 1919 og 1945 var den delt mellom Tyskland og Fristaden Danzig. Under evakueringen av Østpreussen, fra januar til mars 1945, krysset flyktninger den islagte lagunen på vei vestover etter at Den røde armé hadde nådd frem til kysten av lagunen nær Elblag. Et jagerfly gikk til angrep og flere tusen av flyktningene omkom eller falt gjennom isen.

I dag er Wisłalagunen delt mellom Polen og Kaliningrad oblast i Russland.

Se også[rediger | rediger kilde]