Eilema palliatellum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Eilema palliatellum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eilema palliatellum
(Scopoli, 1763)
Norsk(e) navn: Eilema palliatellum
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Praktfly
Slekt: Eilema
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: sør og mellom Europa
Ikke i Norge.

Eilema palliatellum er en av lavspinnerne i familiegruppen bjørnespinnere (Arctiidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Eilema palliatellum ligner mye på de andre lavspinnerne i slekten Eilema. Framvingene hos hannen er ensfarget lyst skittengule, med et gulere parti i framkanten. Bakvingene er ensfarget skittengul. Bakkroppen er også gulaktig grå, men mer gul bakerst. Vingene holdes taklagt bakover kroppen i hvile. Vingespennet er mellom 30 og  35 millimeter.

De tre artene Eilema palliatellum, sølvgrå lavspinner og Eilema psaudocomplanum ligner mye på hverandre. Men det er bare sølvgrå lavspinner som med sikkerhet finnes i Norden. For sikker artsbestemmelsen må artens genitalier undersøkes.

Lavspinnere kan forveksles med flere andre småsommerfugler, kanskje særlig en vikler eller en liten måler. Men de kan skilles fra disse på de to duftkjertlene hunnene har like ved eggleggingsåpningen, helt bakerst på bakkroppen. Lavspinnere har også et høreorgan (Tympanalorgan) på siden av brystet (metathorax).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Eilema palliatellum tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der bjørnespinnerens indre og ytre organer endres. I hvilestadiet ligger puppen i en kokong larven har spunnet. Puppestadiet tilbringes ofte i en barksprekk eller lignende. Kokongen er ofte delvis gjennomskinnelig spunnet og består også ofte av noe av larvens hårbekledning. Puppen klekkes etter noen uker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Eilema palliatellum er utbredt i sør og mellom Europa.

Ikke i Norge. I Sverige er det ett tidligere funn fra 1895, i Åhus, Skåne. Nyere forskning på artene indre genetialier (vesican) kan ikke bekrefte hvorvidt det er denne arten. Trolig er det den nært beslektede arten sølvgrå lavspinner, (Eilema complanum), som er vanlig i Skåne.[1]

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet Eilema betyr omsluttet, spole, og slekten har trolig fått navnet fordi noen arter bretter eller «ruller» vingene rundt kroppen som en spole når den hviler. På svensk heter den Sandlavspinnare.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Kilder og referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hydén, N., Jilg, K. & Östman, T. 2006. side 353.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]