Herman Krefting d.e.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Herman Krefting d.e.
Født25. sep. 1592[1]Rediger på Wikidata
Bremen
Død9. feb. 1651[1]Rediger på Wikidata (58 år)
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Herman Krefting d.e. (født 25. september 1592 Bremen, Tyskland, død 9. februar 1651, Eiker, Buskerud) drev flere jernverk i Norge.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Herman Krefting giftet seg i 1617 med Alheit Schnedermann i ‎Tyskland. De innvandret fra Bremen til Norge i 1624 og hadde ett barn, Johan Krefting (1618-1674). Fra disse stammer slekten Krefting i Norge. Herman Krefting bragte med seg til Norge en slektsbibel. Hans bestefar, far og han selv gjorde opptegnelser i Bibelen, som fortsatt er i slekten. I Bremen var de handelsfolk, og familiemedlemmer hadde verv bl.a. som borgermester og «stadskaptein». Det er usikkert om slekten kan føres tilbake til eierne av borgen Haus Krechting[2] ved Wesel i Westfalen, Tyskland.

Herman Krefting fikk sammen med bl.a. Johan Post, omfattende særrettigheter av den dansk-norske unionskongen til å drive flere norske jernverk, bl.a. Bærum, Eidsvoll og Fossum Jernverk ved Skien. Etter få år måtte de imidlertid gi opp samarbeidet og driften, slik at særrettighetene bortfalt. Deretter drev Herman Krefting forskjellige norske jernverk, bl.a. i Moland og Eiker, til dels i samarbeid med andre i såkalte partisipantskap. Sønnen Johan Krefting drev også jernverk, og ble i 1664 eier av Bærums Værk som ble eid av Krefting-familien i ca. 100 år.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b oppført som Herman Harmen Krefting, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 11. november 2012. Besøkt 29. september 2009. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Reidar Krefting: Slekten Krefting. 1972.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]